tisdag 1 september 2009

dan före dan

Sambo och jag ska på en lite tripp till Skåne. Vi ska på släktträff. Sambo ska ha kusinträff med de kusiner han haft en nära kontakt med genom sina barn- och ungdomsår.

Det är jag som står för reseplaneringen i den här familjen. Och det gör jag bra! Jag gillar att “resa runt” på nätet och leta efter bra ställen att stanna vid och bra ställen att övernatta på. Den här gången har jag tom funnit ett mycket prisvärt ställe att bo en natt på. Detta återkommer jag till efter resan.

Jag börjar med att fundera ut vad som är huvudmålet för resan. En bekant/släkting eller en specifik plats etc. utifrån detta försöker jag finna bra alternativ på övernattningsställen. Jag låter det ligga i luften eftersom jag samtidigt ska finna olika aktiviteter som vi kan underhålla oss med under vistelsen.

Jag hade en gång bokat boendet på samma hotell i fyra nätter vilket innebar att vi blev mer begränsade när vi vill utöka vårt besöksområde. Så numera tänker jag högst två nätter på samma ställe. I Kristianstad blir det endast en natt.

Under den här Skåneresan så har sambos kusin propsat på att vi bara måste bo hos dem. Så det ska vi göra tre nätter. Sambo blev glad och jag tycker det är kul, för sambos skull. Jag är sådan som person att jag tycker det är knepigt att bo hos andra och liksom “tränga mig på”. Kusinen har jag ju träffat, liksom hans sambo, så jag vet att det är bra människor och vi kommer med stor sannolikhet att få det trevligt. Men jag har mitt sätt att tänka/känna för det. Nåväl, jag har bara att överkomma mina “nojor” och se det positiva i detta.

En annan sak jag tycker är ganska viktigt är kulturupplevelse. Det behöver inte vara määärkvärdigt eller påkostat. Jag kan nöja mig med en slottsruin eller ett brukssamhälle. Men det liksom bidrar till att rama in upplevelsen för mig. Sambo brukar alltid tjafsa om att han vill besöka en djurpark. Men nu är det jag som planerar så då han får allt stilla sin barnsliga iver och ta programmet som det följer.

Ja, inte så att vi måste följa programmet . Det är ju mer som en samling uppslag för vad kan kan göra om andan faller på. Kommer man helt oförberedd till ett nytt ställe så tar det ju tid att tänka igenom vad man vill göra och komma på hur man tar sig dit och hur långt id allt kan tänkas ta osv. Då är det bättre att på förhand veta att man kan på ditvägen ta vägen förbi ditt o datt etc.

Vi ska övernatta i Kristianstad eftersom vi nästa dag ska åka runt på Österlen. Sen ska vi bo hos kusinen, som sambo brukar beskriva som sin storebror. Jag har bestämt att jag vill se på Kronborg slot i Helsingør, så det ska också in i agendan. Lyckligtvis så verkar alla kusiner vilja göra detsamma. Sen får vi säkerligen fler upplevelser i Helsingør men just Kronborg har länge stått på min to do”-lista. Vad mer som blir får vi se eftersom en del hänger på vädret. Jag bangar inte för lite regn men… MYCKET regn kan göra en surare inombords än utombords.

Sen får man inte glömma färjan över till Oskarshamn. Jag har en princip vad gäller den och det är att jag ALDRIG dricker deras s.k. kaffe. Det smakar som avloppsvatten luktar. TVI! Jag har alltid eget kaffe och egen frukost med mig.

Den här gången ska vi dessutom ha en “fripassagerare” med oss till Kristianstad. En ung skånsk studentska som längtar hem till pojkvännen. Hon har koppling till sambos släkt och hon råkar studera på ön. Vi har förvarnat henna om att vi kommer att rulla fram i pensionärstakt. Hoppas hon står ut med vårt prat och med våra avstickare längs med vägen. Kanske hon får se en del av Sverige hon inte hunnit se än. Ja, men då gör vi väl en kulturgärning rent av… nu känner jag mig plötsligt som en mycket fin liten människa. Det känns gott.

söndag 30 augusti 2009

Höstsonaten…

Nu är det höst i antågande. Luften känns annorlunda och man känner att man ibland får fundera på om man ska ta kofta med sig eller ej.

Fall%20Leaves%203

En sak som är trevligt med hösten är skolstarten. Det är intressant att studera hur skoleleverna liksom ska komma underfund med den grupp som de ska “leva” med under kommande skolår.

En gång var det ett gäng, alla gick och snackade intensivt och intresserat som man kan kan vara med nya bekantskaper. Utom två stycken. En tjej och en kille hade redan, inom en vecka hunnit “bli ihop”. De gick tysta hand i hand. Mitt i de pratande samlingen och de liksom såg ut som två 30-talsskådespelare i en dramatisk roll. De liksom gled värdigt framåt och var liksom lite förmer, utvalda eller kanske bara inlindade i sockervadd.

844

En annan kväll såg jag två ungdomar som satt mitt på cykel/gångbanan. De hade nog inte “fått ihop” det än även om intresset förmodligen var ömsesidigt. De såg ut som att de rymt hemifrån och delade en hemlighet.

I helgen såg jag två ungdomar som såg ut som om de tänkte övernatta under ett träd i Havdelunden. De hade “bäddat” bakom ryggen med väskor och jackor och låg där tätt intill varandra och bara var i stilla i denna evighetens sekund.

Ja jösses, den ungdomen den ungdomen…

Ett annat hösttecken är annars äppelkaka. En sådan smaskade jag på igår kväll på jobbet. arbetskamraten hade aldrig gjort en sådan själv förut men fick vissa instruktioner och sen kunde vi alla lyckligt låta kalorierna passera munhåla och hals.

Sambo och jag ska bege oss ut på en lite resa till Skåne den kommande veckan. Det ska bli kusinträff, ja alltså sambos kusiner. Vi ska tillsammans göra en liten tripp till Helsingør. Jag har bokat in ett besök på Kronborgs slott. Ett av Danmarks starka symbolslott. Dessutom var det ju här som Shakespears Hamlet utspelade sig. Det ska bli kul att få se Skåne i höstljus. Det har jag aldrig gjort förut.

Jag såg ett TV-program om svenska dialekter här om dagen och det handlade om skånskan. En gång i tiden räknades det som östdanska och lät mer som Bornholmska. Idag har de en mer grötig variant men det har de tydligen inte alltid haft. Bornholmska är väldigt lätt att förstå. De talar mer “rent” än skåningarna. Jag bara måste få åka dit någon gång!

Annars har jag nu i dagarna mest gått och längtat efter att få spela data-spel. Det enda jag håller på med är Sims. Och de har ju kommit ut med en ny, Sims3. Sambo skrattar åt mig och visst kan det verka småfjantigt men jag gillar det för att få skapa personer och miljöer. Ja, egentligen är väl det främst husbyggandet och sådant som roar mig.

the-sims-3-logo

Det finns ju mer avancerade spel som WoW osv, men jag har svårt för spel som handlar om att kriga och bråka och konkurrera. Inte min grej. Annars tycker jag förstås att WoW grafik och att det ligger på internet är ruskigt intressant som företeelse. Jag skulle vilja ha ett Sim med samma möjligheter. Men där jag kan fuska lika mycket som när spelet ligger på hårddisken!

wow-logo

När jag köpt mitt Sim 3 spel så ska jag genast se till att de kan laga till en äppelkaka. För de måste ju också få känna av årstidernas förändringar och mysigheter.