onsdag 24 december 2008

Julafton i vårt land

Det som står i fokus denna dag är en kollision mellan två kulturer, den gamla hederliga skandinaviska hedniska traditionen och så den importerade tron på att detta skulle vara en kille som hette/heter Jesus födelsedag. Genom seklers och generationers gång så har vi skapat en julafton där en sak är säkert. Inget är som förr, gemenskapen är inte självklar och många medborgare i vårt land har ingen annan människa att fira den här dagen med.

Den stora vinnaren är TV:n med sitt gigantiska utbud. Mycket är en amerikansk programimport som vaskats i socker och hyckleri. En del av de ”familjevänliga” programmen är en direkt retning av kräkreflexen. Varför måste vi ha amerikansk pseudo-kristen-moralism serverat i vår TV bara för att det är jul? Ta in mer realistiska program istället, om inte annat mer vetenskapliga och historiska program. Hellre det än ”sockersöta barn som letar efter tomten” serverat i ett kristet skimmer.

Julafton är full av glädje men också av sorg eller av förväntan och plikt. Julaftonen är den dagen som i flest sammanhang beskrivs som den stora gemenskapens dag. Men för många är det inte möjligt att fira helgen med sina nära och kära.

Kanske man inte har någon familj att fira med utan smyger in på Konsum och köper lite julmat anpassat för en person. För att inte skamkänslan ska synas för mycket så kanske man köper som om man vore 3-4 stycken som ska dela på maten. Fast man vet att man kommer att sitta ensam framför TV:n och äta sin julmat.

Kanske har man flyttat långt hemifrån eller så har man gamla konflikter som gör att man inte träffas. Kanske man precis fått pengar så man kunnat köpa sig en kasse öl/brännvin för att döva sin smärta och tomhet. Kanske tycker man att detta med jul är så överreklamerat att man endast tycker det är skönt att slippa från.



För andra är det en ”vanlig” arbetsdag/kväll och man har sin vanliga arbetstid att göra, ett dagpass, kvällspass eller nattpass. Det finns många arbetsplatser som kräver att någon kommer dit och gör en arbetsinsats. Det kan vara inom vården eller socialtjänsten, polis och räddningstjänsten eller socialtjänsten, taxi och annan kollektivtrafik, Enskilda företag och affärer. Och inte minst kyrkor och organisationer som håller öppet för de ensamma och de som hamnat utanför samhället. För mig är det alla ni som arbetar julafton som är våra hjältar eftersom jag kan titta ut genom fönstret och skymta verkligheten och tänka, att ni håller samhället igång tills det är dags för oss andra lediga att återgå till vardagens slit o släp efter helgen. Tack för det och GOD JUL på er alla!