onsdag 27 maj 2009

Måndagsexemplar och andra betraktanden

Jag och sambo ska på Norgeresa i sommar. Eftersom vi inser att det är dyrare så vill vi dra ner på kostnaderna genom att ha med vissa matvaror. En av de sakerna är kaffe. Vår reskassa skulle sina ganska snabbt om vi gick på kafé varje gång vi var fikasugna. Dessutom så vill man, enligt sambos utsago, stanna till både här och där och beskåda utsikter och annat. Därför är det bra att ha lite kaffe att sippa på medan man beundrar omgivningarna.

Så nu har vi skaffat en kaffebryggare som får el via 12 volts-uttaget (cigarettändaren) i bilen. Först letade vi efter en affär som säljer en sådan produkt. Det var inte helt enkelt. Sen när vi äntligen hittade en, på Mekonomen, så skulle vi testa den. Vi åkte ut och satte oss vid en parkering vid Mästerby kyrka. Laddade bryggaren och plockade fram muggar och annat. Sen var det bara att vänta på de goda dropparna. Och där satt vi utan en tillstymmelse till kontakt i elurtaget. Det var bara att packa ihop grejerna och åka hem igen. Surt!

Sen fixade sambo elurtaget och vi inväntade en stund för att göra ett nytt försök. Under tiden gick vi, på bästa Svensson-manér, in på Coop Forum och handlade ett campingbord. Ja, ni läste rätt! Ett campingbord att ha i bilen för våra utflykter. Vi funderar också på att skaffa en blomlåda att plocka fram för myseffektens skull… eh.. nej det ska vi inte!

Nåväl, igår kväll kom stunden då vi kunde testa vår kaffebryggare samt campingbord. Vi åkte ut till Nyhamn i Lummelunda. Ett mysigt litet fiskeläger. Vi laddade bryggare och det var kontakt med tändaruttaget. Så vi satte oss ner och väntade, och väntade och väntade. Det blev liksom aldrig något gurglande ljud i bryggaren. Sen… ja lät det inte lite?.. och lite var ordet. Sammantaget tog det 40 minuter att från 4 koppar vatten få 3 koppar kaffe. Det rann utanför och locket satt inte på ordentligt så antagligen kyldes vattnet ner hela tiden.

Jag var riktigt arg och svor så det osade om det, skällde på sambo (det är ju HAN som ska ha skit för att det inte funkar). Han i sin tur svor så det osade och försökte misskreditera mig, MIG!, på grund av bryggarens brister. Sambo såg dessutom att det var några defekter på bryggaren som han ska reklamera. Så höll vi på en bra stund, ja närmare i 40 minuter. Hur kul var det på en skala?

Nu ska vi lämna tillbaka bryggaren och be att få testa en ny, utifall detta var ett måndagsexemplar. Plan B är att testa en vattenkokare och sen ha med frystorkat kaffe (isch) i stället.

Campingbordet var dock helt okey, så det kommer vi nog att få nytta av på de norska vägarna. Enligt min Norgeexpert… eh sambo… så är det alltid upptaget vid borden på de bästa rastplatserna, av förklarliga skäl. Så då smäller vi upp med eget, jo minsann.

En annan sak jag noterat på Östercentrum är att Korvgubben försvunnit. Ja alltså, den RIKTIGA korvgubben. Han är utköpt. Numera är det en anställd av ”Siestakoncernen”. Jag la märke till att han inte (än) har några människor som står och småsnackar, hos sig som den förre Korvgubben. Jag menar att den förre Korvgubben hade en förmåga att samla folk hos sig och gav dem möjlighet, kanske den enda på hela dagen, att får snacka med någon om ditt och datt. När det nu är en anställd så kanske inte det personliga engagemanget finns med? Nåja, vi får se framöver.

En annan sak som verkligen retar mig är att man på olika ställen i stan tar BETALT för att man ska gå på toaletten. Varför det? Ska inte toalett vara en självklar service? Om det nu kostar pengar att städa en toalett så borde man kanske ta betalt för att man sitter vid ett bord också? Om det nu kostar så tycker jag att man skulle ta det på sina varor istället för av varje enskild kund. I USA hade man säkerligen kunnat stämma en sådan företagare för diskriminering eller nåt. Min systerdotter som bor i USA berättar att det i VARJE affär finns en ren och fräsch toalett tillgänglig GRATIS för kunderna. Så borde det vara här också. Dessutom undrar jag hur de pengarna redovisas som man lägger i myntinkastet? Kan jag begära ett kvitto? Nä det är nåt riktigt skit med med det här!


Från det ena till det andra så… Igår såg jag vår nya lokaltrafik-buss. Gul och grann.