lördag 12 juni 2010

Bornholm – Dag 4

När jag vaknade på morgonen insåg jag att det inte skulle bli något Christinasø idag heller. Det gäller att övervinna besvikelsen när vädret är emot en och göra det bästa av situationen.

P6010003

Vi beslöt oss för att besöka Hammershus slott istället. Vi åkte till Allinge och Sandvig, som ligger på öns nordostliga del. En mycket charmig by, eller två som var sammanslagna. Vi svängde av på fel väg och hamnade vid Hammerodde fyr. Det gjorde inte så mycket för det var en fantastisk utsikt. Vi såg till Sverige. Vid fyren gick lamm och betade (dvs får på svenska). Tänk vilken risk de lever under, att beta längs med dessa stup.

P6010005

Bornholm har verkligen en annorlunda spännande natur. Jag föreställer mig att Skåne måste haft liknande stora bokskogar innan de odlade upp hela landskapet. Sydvästra hörnet av ön är mer plant och med sandstränder medan nordliga delarna har branta klippor och mer kuperat landskap. Och alla dessa bokskogar!

P6010013

På ön finns ca 15 000 rådjur så man fick köra uppmärksamt. Deras naturliga fiende, räven, verkar vara utdöd efter någon sjukdom eller åtminstone kraftigt reducerat, så rådjuren kan öka sin population utan hinder. Vi såg andra typer av fåglar än vad som är vanligt på Gotland. En tror vi är gulhämpling (vi ska ännu kolla upp den suddiga bilden vi tog) som verkar lika vanlig som koltrast här. Under vår vistelse på Bornholm såg vi inte ett enda överkört djur på vägen.

P6010017

Hammershus slott ja, ja jösses vilket slott. Det var nordens största slott i sina dagar och det märktes. Och vilken strategisk placering! Den som lät bygga slottet visste vad han gjorde. Högst uppe på en kulle med en makalös sikt ut i Östersjön. Vi såg skånska kusten men den ligger inte lika nära som i Öresund. Här såg vi en hel del turister och skolklasser. Vi passade på att fika på caféet. De hade en smarrig äppelkaka som vi glufsade i oss.

P6010045

Efter denna upplevelse åkte vi till hotellet för en powernap. Därefter for vi till Rønne igen. Jag ville till Turistcentret och Urban pratade med turistchefen. Han bekräftade att man på ön tagit medvetna beslut om vilken typ av turism man vill ha på ön. Man inriktar sig till äldre par och barnfamiljer. Man vill inte bygga stora hotellkomplex eller skapa en ungdomsturism. Man samarbetar mycket mellan olika aktörer för att ha ett samlat grepp kring turismen. Man får hjälp med marknadsföring osv. Jag tycker att Bornholm har skapat ett semesterparadis tack vare kloka beslut. De har en mycket låg kriminalitet och jag kan tänka mig att drogproblem är minimalt på ön. Biltrafiken är mycket lugnt och vi upplevde inga trafikincidenter. Endast vid två tillfällen hörde vi ambulans som var på uttryckning.

P6010047

En annan sak jag noterade var att det inte finns några förorter på ön. Endast ett fåtal mindre sammanhängande radhusområde eller villaområde. Vi frågade turistchefen om detta och han bekräftade mina antagande. Han sa att villapriset på ön är så lågt att de flesta har råd att ha det. Dessutom bygger man tydligen lite på måfå efter hand som behov uppstår. Det är detta som skapar det där slingrande vägnätet med hög mysfaktor. Alla stora vägar hade en mycket god kvalitet.

Efter att ha blivit “färdiga för den här gången” med Rønne så for vi till Gudhjem. Där gick vi på “Pandekage Huset”. Det var ett enkelt och mysigt ställe där grunden i alla menyer var pannkaka. Antingen som maträtt eller som dessert. Vi valde då dessert, pannkaka med äpple, grädde, kanel. Gudagott var det! Ett perfekt regnvädersställe!

P6010057

Sen kunde vi inte göra så mycket mer så vi åkte till rummet och softade. Regnet hällde ner men vi kände ändå oss nöjda och glada med vår resa. Bornholm är en plats jag bara MÅSTE återkomma till. Ön har ett lugnt tempo och massor av vackra blickfång som passar mig.

torsdag 10 juni 2010

Bornholm – Dag 3

Vi vaknade till spöregn och blåst. Så vi fick ställa in vår resa till Christiansø, surt… som vädret. Jag såg på den lokala Bornholms TV (Ja de har en egen TV-kanal!) och de sa att färjan till Christiansø skulle gå men endast med en tur den dagen. Färjan till Ystad var helt inställd. Det var liksom bara att “gilla läget” och hitta på en plan B. För oss blev det i stället att åka in till Rønne och gå på museum. Resan dit gick i regnrusk och jag fick inga tillfällen att ta några fina bilder.

Bornholm museum var mycket “hemtrevligt”. Det var som att man kom människorna “inpå livet”. Atmosfären var mycket personlig och varm på hela muséet. Jag tyckte mycket om att vandra runt på detta museum.

P5310142

Jag pratade lite med personalen där om vad man eventuellt känner till något om kontakter mellan Gotland och Bornholm. Men som de förklarade så hade Bornholm haft ett ganska turbulent och våldsamt förflutet och att det inte finns så mycket kvar av skriftliga källor m.m. De var dock mycket intresserade av om jag (eller någon annan) hade information som rörde Bornholms förflutna. Snacka om att de är nära sin egen historia. Jag har nog aldrig varit på ett museum där jag känt så starkt att personerna som arbetade på muséet verkligen pratade om “sin egen historia”.

Jag hade noterat att Bornholm också har berättartradition om det som på Gotland kallas “di sma undar jårdi”. Detta måste väl ändå betyda någon slags kontakt i historisk tid?

Efter rundvandring och pratstund fick vi leta oss ut i småregnet. En charmig stad som inte visade sig från sin bästa sida precis. Det blev svårt att “ta in” det man såg omkring sig och kameran fick mestadels stanna i väskan. Efter en stunds vandrande så beslöt vi för att äta någon stans. Vi var ganska hungriga men några ställen vi gick in på hade rökning tillåtet!?? (Jag trodde det var ett EU beslut på rökförbud?) Ett matställe hade som dagens luncherbjudande “Sill och sup”!!!

p5310141

Det var svårt att finna rätt ställe så när vi kom till beslut blev det lite hastigt. Nåväl, vi var hungriga och trötta på det blöta nedfallet så det var skönt att koma inomhus en stund. Stället vi hamnade på var ett “familjeställe”. Trots detta var det en självklarhet att det fanns alkohol till försäljning! och doften av gammal inpyrd rök hängde tungt i lokalen.

Danskarna har ett mer självklart tillåtande förhållande till just alkohol än vi svenskar. Trots detta såg vi ingenstans någon person som verkade utslagen, hemlös eller det vi kallar för “A-lagare”. Jag är nu helt övertygad om att det finns alkoholproblem även i Danmark men kanske man som sådan inte knuffas utanför den samhälleliga gemenskapen lika brutalt och snabbt som i Sverige?

När vi suttit så länge som det gick på det stället så fick vi vandra vidare och regnet hade avtagit lite. Vi beslöt oss för att leta efter stadens kyrka. Eftersom det är små slingrande gatunät, och jag tycker att den turistkartan vi hade var kass, så fick vi leta en stund. Vi tände ett ljus för nära och kära, passade på att låna toalett och sen ut igen. Nu var det liksom inget kul att vandra runt längre. Man var våt genom kläderna och frusen så vi beslöt oss för att åka till hotellet. Hur som helst kändes det bättre att sitta i bilen och rulla framåt än att vandra planlöst i regnet.

På väg från Rønne mot Sandkås passerade vi Østlars kyrka igen. Nu var det öppet så vi kunde gå in och fotografera. En guide satt där så jag fick ett litet trevligt snack om just rundkyrkor. Det som var en nyhet för mig var att det finns en koppling mellan rundkyrkor och Tempelriddare. Typ WOW liksom… säger jag bara… Det är väl medeltidsfantasier så det räcker till, Ivanhoe, Arn osv

P5310132 P5310133

Vi åkte till rummet och softade en stund. Sov lite och sen tittade jag på Bornholms TV-kanal. Det är en reklamfinansierad kanal. Jag kunde inte riktigt utröna vem som låg bakom den. Men de reportage jag såg gillade jag. Både mer allvarlig lokalpolitik men också om människorna som bor på ön. Varför klarar inte gotland av att ha en TV-kanal som har fler invånare än Bornholm??? (Gotland har ca 57 000 invånare medan Bornholm har ca 44 000)

Jag surfade så gott det gick på internetcafét på hotellet för att kolla boende på Öland eftersom vi skulle få en dag extra på fastandet pga av min miss med betalningen av Gotlandsfärjan. Jag fann ett ställe i Äpplerum som hade bra priser och låg bra till. Vi fick vänta tills vi kom till Sverige igen innan vi kunde ringa och boka rum där men det kändes bra att ha en plan…

P5310124

Efter surf, soft och TV så beslöt vi för att ta sticka och äta i Gudhjem. Något som slagit mig är hur många restauranger som finns i alla byarna. Liksom caféer. Vi har även sett flera mindre hotell-anläggningar för turister. Men inga stora Hotellkomplex som liknar Tott i Visby. Hela ön verkar ha gjort allt för att behålla sin värdighet och karaktär. Man har inte sålt sig till turistnäringen helt enkelt. De som besöker Bornholm besöker ön på dess egna villkor och inte som det ofta känns på Gotland, att man “anpassar sig efter vad turisterna vill ha” dvs man bygger för mycket och för stort och för att inte tala om den vurm som varit för den så kallade “stockholmsveckan”. Sämre reklam kan Gotland inte få.

I Gudhjem fann vi ett matställe, Brøddan, som hade en fantastisk buffé att välja på eller pizza. Först tänkte jag ta buffén men sen såg jag vad ingredienserna på pizzorna var så då valde jag om. Och jag blev inte besviken. Ja, jösses… godare och snyggare pizza har jag nog aldrig sett förut! En frasig botten, nästa som ett tunnbröd. Råvarorna såg ut som de var utlagd en och en (inte en näve skinka här och en näve ost där) och uppepå hade de lagt färsk ruccola sallad och slingrat ut olivolja… En mycket, mycket god pizza! Efter det drack vi kaffe och det var gudomligt gott. Kaffet maldes på stället och tillagades omsorgsfullt.

Efter mat så blev det soft igen, på hotellrummet. Som tur var så hade vi pentry på rummet så vi kunde fixa kaffe åt oss. Sen zappade vi runt på de tre danska, ena svenska och tre tyska kanalerna. Gissa om det var skönt att lägga sig och sova efter det.

och regnet och blåsten fortsatte slå mot rutan…

Bornholm – Dag 2

Efter en god natts sömn så vaknade jag till fågelsången ute. Det var fortfarande inget varmt vatten i kranen så jag avvaktade med duschen. Vi hade havsutsikt från vårt rum. Frukosten i huvudbyggnaden var helt okey.

P5300028

Efter frukost for vi ut i det bornholmska landskapet. Färden gick på vägar som böljade sig fram utefter landskapets form. Det var en magisk känsla att se alla gula fält och inte minst, alla enorma bokskogar! Vi hade inte bråttom så färden gick i sakta mak. Jag fick en märklig känsla i hela kroppen, som om jag kommit “hem” trots att jag aldrig varit på Bornholm tidigare. Vädret var lite halvgrått och trist men vi är ju inte så beroende av sol och värme för att uppleva saker, som tur är.

Vägen gick förbi “den gamle borg”, som är ett byggnadsverk som förmodligt haft samma funktion som Torsburgen. Där fanns även Ekkodalen och det fick vi höra eftersom det var en skolklass där samtidigt som oss och de hojtade nästan hela tiden.

P5300045

I Aakirkeby finns Natur Bornholm. Ett naturum i megaformat, en jättefin satsning med bra utställningar och bra pedagogik även för de mindre besökarna.

P5300055

I Snogebæk åt vi vår medhavda kaffe och macka. Här finns fin sandstrand och rökeri där man kan smaka på den Bornholmska fiskespecialiteten rökt sill. Det var lite blåsigt och kallt så vi vandrade inte runt och tittade så mycket. Vi följde strandvägen till Nexø, en fantastiskt liten hamnby. Här skulle jag gärna bo vid ett annat besök på Bornholm. Därefter kom vi till Svaneke och det var samma sak med denna lilla by, charmig och pitoresk.

Sen for vi till Østermarie där ruinen efter Bornholms äldsta kyrka står. Sen åkte vi till Østerlars rundkyrka. Det var låst så vi kunde inte gå in. Jag fotade på utsidan i alla fall.

P5300094

Regnet började smattra så vi hade inget annat val än att leta oss tillbaka till hotell Abildgård. Vi tog en tupplur. På eftermiddagen hade det ännu inte kommit något varmvatten. Sambo gick upp och pratade med receptionen och de sa att “de redan fixat det…” Vad de fixat vet vi inte vi hade bara kallt vatten. Så jag lät kranen rinna länga, mycket länge och se… då kom det till slut varmt vatten. Så vi kunde konstatera att eftersom det så här i försäsongen inte bodde så många gäster på hotellet så var trycket sämre på just varmvattnet. Detta kunde de väl sagt redan från början så hade det löst sig smidigt och lätt?…

Vi surfade lite på netcfaéet som fanns på hotellet. Det var nog den segaste uppkoppling jag upplevt på länge…

Sen åkte vi till Helligdommerne, ett par branta klippor på öns norra del. Vi gick ut en bit och jag fortsatte ut lite längre. Jag fick faktiskt lite yrsel-känsla av att det stupade ner på varje sida där jag stod.

P5300111

Det blev en kort stund jag stod där men jag fick några foton. Precis bredvid gick några skottisch higlanders och betade

P5300104

Efter detta åkte vi till Allinge. Det går en färja mellan Simrishamn och Allinge också men jag tror inte de tar med bilar på den. Jag tror den används mycket av folk som ska ut till Christiansø.

Busstrafiken på ön verkar vara mycket väl fungerande. De har bland annat gjort det gynnsamt för cyklister, vilket är en stor turist-grupp på Bornholm. Man cyklar så mycket man orkar eller har lust sen är det bara att hoppa på bussen, med cykel, och åka vidare. Den verkar ha sin rutt i cirkel runt ön så man kommer väl fram till sin destination förr eller senare. Med tanke på att ön är ca 4 x 3 mil o omkrets så kommer man ganska snabbt fram dit man ska.

Dessutom har de gjort cykelvägar av de gamla järnvägsbanorna. Det innebär att det finns flera genvägar på ön och man behöver inte cykla längs med landsvägen.

P5300034

På Bornholm har de även varje år ett cykelrace, Tour de Bornholm, som ursprungligen riktade sig till personer med förståndshandikapp. Nu har det blivit en stor grej och man riktar sig till alla med någon form av funktionshinder. De tillhandahåller olika typer av cyklar så man kan testa sig fram vilken cykel man behöver. Vilken grej!

Hur som helst så är Allinge en riktig idyll. Alla de små fiskebyarna har just den likheten med Visby, att de har dessa slingrande gatunät och de speciella danska husen. I Allinge åt vi mat på charmiga Restaurang Margeritten, kanonmat!

Sen var det dags för lite soft på rummet innan “den lille Ole” skulle komma med paraplyen… (översatt till svenska: den lille Ole=John Blund). Vädret ute var inte kul. Det blåste rejält och regnade ofattbart mycket.

onsdag 9 juni 2010

Bornholm – Dag 1

Som alltid när det är fastlandsresa på gång så är det tidig morgon som gäller. Klockan 5:00 var klockradion ställd på men eftersom jag sällan kan sova ordentligt under natten så klev jag upp några minuter före. Buffade i sidan på sambo och påbörjar “sista rycket”, dusch, matpackande och till sist bära ut allt till bilen.

Det som är så fantastiskt med våra färjor nu för tiden är restiden. Vi som har åldern inne minns hur segt 5 timmars överfart kunde kännas. Dessutom var det på den tiden när rökning tilläts ombord. Nu är det fräsch lokaler och hyfsat snabb överfart. Precis när man ska börja ha tråkigt och vill gnälla så annonseras ankomsten i högtalarna. Det funkar varje gång.

Den här gången hade vi dock ett liiiitet problem… När vi skulle checka in på hamnterminalen så sa de, i incheckningen, att vår biljett var avbokad !!!!!… det är inte läge för att skämta om så allvarliga ting. PANIK är känslan som vaknar. Som tur var hade de plats för oss ombord men hemresan var fullbokad! Därför skulle vi få en extradag på fastlandet. Just i det läget ville jag inte tänka på detta så jag sa “det ordnar sig… betala nu…”

Vad som hänt? Jo, jag brukar boka online på destinationgotlands hemsida. Hemsidan strulade så jag ringde upp i stället. När bokningen var klar och jag lagt på luren hade jag i min sinnesvärd redan betalat. Vilket inte var sant, jag hade ju bara bokat. När bokningsbekräftelsen kom på mailen så ringde inga varningsklockor. Jag vara bara nöjd med att jag hade “koll på läget” och god framförhållning som jag trodde.

Nåväl, överfarten tog sin tid och snart var vi i Småland. Vi tankade i Oskarshamn och sen tuffade på tills vi kom till Möre där vi åt lunch. Att kolla bensinpriserna längs med färdvägen är ett måste när man reser. Det finns pengar att spara på det sättet. Gotland har som regel ett högre bensinpris.

Att resa i Sverige är spännande även om det i vårt fall nu var längs med E22 eftersom vi ville komma snabbt ner till Ystad. Man får många samtalsämnen som poppar upp beroende på vad man ser längs med vägen. För mig är kopplingen till tiden då flera landskap blev svenska.

smaland 1Blekinge 1 skane 1

När vi närmade oss Ronneby sa jag att jag ville fika vid Ronneby brunn. Så vi letade oss in och hittade till slut plasten. Men bara för att konstatera att det var stängt!… typiskt… så vidare söderut åkte vi…

Vi hittade ett “tradarställe” i norra Skåne som var helt okey. Trevlig kille som jobbade där. Kaffe är viktigt när man ska resa, mycket viktigt. Man blir piggare och orkar hålla humöret uppe när man egentligen är lite seg i skallen av att skaka runt i en bil mil efter mil.

Vi försökte se vart gränsen gick mellan Blekinges kulturlandskap och Skånes men vi lyckades inte riktigt. Man ska nog åka på mindre vägar för att se det bättre. Skåne har ju sin danskinspirerade byggnadsstil.

Så kom vi ner till Ystad och färjeläget. Som gotlänning kände jag mig en aning tveksam till hur de organiserat bilköerna osv. De hade dock en smart grej. En automat så man själv kunna checka in till inre färjeläget. En funktion som man säkert skulle kunna tillämpa även för gotlandstrafiken! Ombordkörningen skedde i typisk dansk stil, dvs hyfsat ostrukturerat. Det verkade som att markpersonalen dirigerar bilarna lite på måfå, hipp som happ.

P5290012

Färjan var byggd 2005 men hade en atmosfär ombord som för mig kändes som 1980-tal. Jättesköna fåtöljer och INGEN JÄKLA PLATSBILJETT! Trots detta var det liksom ingen huggsexa på vilstolarna. Men kan ni fatta, ni svenskar därute: De tillåter rökning ombord! De hade rökrum och gissa hur det luktade i resten av utrymmet, BLÄ. Ombord passade jag på att ta “et smørrebrød med flæskesteg…” MMMMMMmmmmmm…

P5290018

Det var spännande att åka en annan färja. Båten seglade längs med skånska kusten ett bra tag och när den försvann så dök Bornholms kustlinje upp i horisonten. Överresan tog ca 1½ timme.

bornholm2

Så var vi framme i BORNHOLM… vi hade en ca 30 minuters körväg till Sandkås där vi skulle bo. Vårt första intryck var hur rent landskapet kändes och fina vägar. Vi hade dessutom en underbart vacker solnedgång som följde oss på färden. Det gjorde inte upplevelsen av ön sämre precis.

P5300029

Vi kom fram till hotellet i Sandkås omkring 22:00. De hade hängt ut nyckeln till rummet eftersom receptionen höll stängt på kvällen och natten. Vi var ganska möra efter resan. Vi klev upp klockan 05:00 och var framme vid 22:00, 17 timmars resa. Det första jag konstaterade var att det inte fanns något varmvatten i kranen… TOPPEN liksom!…

När jag la mig så slog tanken mig att jag fick en glimt av den känsla so jag tänker att de som besöker min ö Gotland för första gången har. Gotland beskrivs som “landet annorlunda” och jag vill beskriva Bornholm som “landet annorlunda, fast annorlunda”

tisdag 8 juni 2010

Bornholm – en resa till en grannö och ett grannland

Prolog

Att söka information och planera inför en resa är nästan halva nöjet. Tack vare internet kan man snabbt och lätt få information om i stort sett allt om det resmål man har. Eftersom jag tycker om att söka på internet efter vad som helst så kan jag även skapa resmål som egentligen inte finns på agendan. Att resa på internet är gratis och hyfsat kul. Jag tycker om att leta efter alternativa besöksmål. Lägger jag ner en massa pengar på en resa så vill jag inte missa tid och platser för att jag var dåligt förberedd. Jag skriver ner min res-agenda, dag för dag, med besöksmål, öppettider, kostnader osv. På så sätt kan jag beräkna resan. Samtidigt bör man ha en liten buffert för det där oplanerade som alltid händer.

När vi bestämt oss för Bornholm så kollade jag först upp om det finns Coophotellpremie-hotell på ön. Eftersom vi nästan alltid handlar på Coop så kan vi ju lika gärna utnyttja våra premiecheckar till våra resor.

bornholm1

Technorati-taggar:

För mig var Bornholm lite av ett oskrivet blad. När jag bodde i Danmark i början av 1970-talet så var Mogens Glistrup den enda kopplingen till ön, som jag kände till. Det gav inga pluspoäng i mitt sinne. Jag har heller inga släktband till ön. Vilket jag idag tycker är synd eftersom jag gärna haft lite bornholmskt påbrå.

Mitt intresse är historia och sambos är natur så jag letade runt på dessa ämnen. Vi blev inte besvikna eftersom det finns en hel del intressanta platser med fokus på just historia och natur.

Jag bokade båtbiljetter från Gotland till Oskarshamn. Jag bokade hotell på Bornholm. Jag kollade upp antal resmil för att beräkna bensinkostnad. Jag bokade färjebiljett till Christiansø, som var ett av de platser jag särskilt ville besöka.

bornholm4

Veckan före avresa var jag ganska rastlös och min resfeber gjorde sig kännbar. Det är då man ska bevisa att man inte är 5 år utan över 50, att man klarar denna låååånga väntan utan gnäll och tjat… fast… med sambo kan man ju tjata…

Resväskor plockas ner från vinden och kläderna samlas på hög. Det blir mycket kläder, många “uti fall att…”-val måste med. Detta trots att jag vet att jag endast kommer att använda ca 1/3 av alla kläderna. Som tur var så hade jag ledig dag dagen före avresa. Så jag kunde vandra mer okontrollerat och oroligt av förväntan. Vi passade även på att handla inför resan. Frukost att ha på färjan. Mat att ha med i kylväska eftersom vi fått hotellrum med pentry så kan vi laga till enkel mat och mackor att ha med på våra utflykter.

Äntligen blev klockan 23:00 så jag kunde gå och lägga mig. Jag hade ingen aning om hur natten skulle bli men jag visste att jag förmodligen skulle “vakta klockan” som jag alltid gör när jag ska upp i ottan. Klockan skulle ringa klockan 5:00 så nu var det dags att snarka ett par timmar…