måndag 8 juni 2009

Demokratiska funderingar

I generationer har våra anfäder och anmödrar kämpat för att betraktas som likvärdiga människor gentemot det högreståndsfolk som styrde vårt land och till slut lyckades man genomdriva rätten till demokratiska val. Efter ca 100 år så verkar den rättigheten ha spelat ut sin roll och många avstår från möjligheten att påverka sin vardag genom att gå till valurnorna. Man stannar hellre hemma och sitter vid uteplatsen med en kopp kaffe eller en kartong vin. Kanske en repris av en serie lockar mer än att masa sig iväg till valurnan?

När jag kom till vallokalen för att ge min röst i EU-valet idag noterade jag att nya partier har sina valsedlar med: piratpartiet, Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Mycket märklig känsla att se två partier med i en demokratisk vallokal när man vet att deras främsta mål är att avskaffa just demokratin! Dessutom finns det människor som röstar på dem. Man blir fundersam.

Det har funnits fascistiska styren i världen tidigare, se på dem och tänk in dig i det samhället. Vilken rang i hierakin skulle DU få då? I Francos Spanien och i Pinochets Chile, ja i Hitlers Tyskland, var det knappast någon medmänsklighet som avgjorde vilka lagar som skulle stiftas. I princip så kan man säga att deras samhällsstruktur liknade det man kunde se i Sovjet och Öststaterna samt idag i Kina och Nordkorea.

Är det vad du drömmer om? Att se militärparader och hysteriskt synkroniserade människor som alla har i uppdrag att gynna en maktgalen despot? Detta samtidigt som människor mister sina rättigheter så till den grad att ingen, INGEN, ifrågasätter något som helst som bestäms om ens eget liv. Kanske din granne förs bort idag och du väljer att titta bort, imorgon är det din bror och sen…?

Tycker du att Försäkringskassan är ett sursystem som bara finns till för att jävlas med folk? Ja, du kommer att bli rent ut sagt nostalgisk vid tanken på försäkringskassans trygga avvisande den dagen du har ett fascistiskt nyckfullt sorteringssystem att se fram emot om dessa personer skulle få framträdande roller. Du kan vara helt förvissad om att de kommer att komma fram till att DU är en börda för samhället och du kommer att dras genom den ena segdragna processen efter den andra innan du slutligen blir kasserad och bortförd… vi andra kommer då att välja att vända bort blicken. Det är enklast så… det är säkrast så…


Så vad tror jag att jag uppnår med min lilla röst i ett igenklistrat kuvert? Ja, kanske inte några stordåd men ändå den fantastiska känslan av att jag kan VÄLJA om så med ett blankt papper. Och jag är förvissad om att min röst kommer att räknas och läggas till högarna. Jag blir en viktig röst i ett större sammanhang. Jag är en människa

söndag 7 juni 2009

Visbys nya detaljer och magiska blickfång

Idag tog vi en tur ner till Botaniskan för att hinna fotografera Näsduksträdet innan det blommat färdigt. Det är verkligen en magiskt träd med en förunderlig blomster som doftar helt enormt av någon slags vinbärsliknande doft.


Man har precis påbörjat uppbyggandet av träställningar i en del av muren så att mans ska kunna se hur det kunde se ut längs med muren på insidan. Jag är helt övertygad om att detta kommer att användas i olika sammanhang under sommarhalvåret. Ett bra initiativ av vem det nu var som kom på detta! Dessutom finns en liten skalenlig modell av samma murhörna, gjutet i betong. Där kan man se hur man tänker sig murens utseende och funktion. En gång för ca 10 år sen när jag passerade platsen så var det en grabb där i 9-årsåldern, med gotländsk dialekt. I sitt sällskap hade han en annan grabb med fastländs dialekt. Den gotländska grabben hade en förevisning av denna murmodell med en sådan inlevelse att jag var tvungen att stanna till och beskåda det hela. Jag vet inte hur mycket av berättelserna som innehöll fakta och hur mycket som var fiction men en sak var helt säkert. Han fick både sig själv och fastlandskompisen att befinna sig DÄR på plats på ”den där tiden”. Ja, jösses vilket skådespel. Jag hoppas den grabben växte upp och började skriva barn- och ungdomsberättelser för han hade verkligen en naturbegåvning i fantasins värld.