lördag 18 april 2009

En helt vanlig dag

Den här dagen var som alla andra, fast egentligen inte. För just idag blev allt så totalt förändrat för sambo och mig. Hans nya företag blev registrerat och han har en hop arbete på ingång. Sånt känns tryggt eftersom det innebär pengar. Pengar innebär möjligheter. Och möjligheter innebär realiserade drömmar. Det ska vi göra nu och i sommar bär det av till Nordnorge. Jag ska förverkliga min gamla dröm och ska äntligen få doppa stortån i ishavet! Jag ska njuta varje dag tills det är dags att resa och jag ska sova gott på natten i vetskap om att jag har något alldeles bedövande vackert framför mig.

Samtidigt var det dagen då jag tog mitt arbete ett steg längre. Eftersom vi bor på en ö är det alltid begränsningar för våra brukare att resa över till fastlandet. Vatten kan vara ett så stort hinder. Hade jag arbetat i Eskilstuna, Gävle eller Motala så hade det inte varit samma oro inför en resa för brukare utan ledsagande personal. Och det är förståligt eftersom vilken ”Plan B” ska man ta till om något händer? Vi måste ju vänta på nästa färja hur vi än gör. Men nu har jag, tillsammans med en kollega förstås, planerat en tredagars-tripp till huvudstaden med övernattning på hotell och olika aktiviteter att gå på, dans, restaurang, shopping och kultur. Jag sitter här i Visby som en hönsmamma och inväntar telefonsamtal från dem så jag vet att allt är okey. Jag har gjort ett gediget schema som de har att hålla sig till med visst utrymme för egna påhitt, men bara visst utrymme. Men jag är oerhört glad över att detta gick att genomföra och jag är oerhört glad för deras skull att de fick möjlighet att uppleva detta äventyr.

Ja, tänk vad olika vanliga dagar kan kännas. Just nu är det fulla regnbågsspectrat jag ser, allt är möjligt och det är en gudagod känsla!

fredag 17 april 2009

Fräsch känsla och ren miljö

Min vanliga dusch idag fick mig att tänka på ett snack jag hade på jobbet här om dagen. Det gällde detta med att smörja in sig med olika kropps- och handkrämer av alla slag. Jag har själv helt slutat använda kroppscremer sedan flera år tillbaka. Detta efter att jag konstanterade att min ”torra hud” inte blev bättre trots ivrigt masserande av alla möjliga nya revolutionerande formulas som reklamen påstod fanns i burken. Så jag beslöt helt sonika för att skita i det. Och det har gått bra det med.

Jag har en annan ”metod” som känns bättre och som funkar hur bra som helst. Jag skrubbar. Använder skrubbhandskar vid dusch och masserar hela kroppen. Då får jag bort döda hudceller samt att jag får fart på blodcirkulationen vilket ju är kanon.

Dessutom kan man ersätta fuktcremer med vanlig matolja. Rapsolja är närodlat och funkar bra. Jag har testat någon gång även om jag föredrar att vara utan.

Alla har väl hört att om man använder läppcerat för mycket så blir man mer och mer torr om läpparna. Likaså ska man inte tvätta håret för ofta, osv. Jag tror det är samma sak med allt som rör kroppen. Jag tror helt enkelt att vi målar in oss i ett hörn när vi använder alla dessa produkter som ska ”ge oss skönhet”. Vi fråntar kroppen möjligheten att själv sköta sitt. Dessutom så sköljer vi bort det och ut i avloppet, dvs miljön, hamnar detta.

Så för min del är det ”vanlig” duschcreme som gäller och skrubbhandskar. Snart har jag säkerligen lagt av duschcreme också men hur det ska gå till vet jag inte än. Heller inte vad jag ska använda för att ersätta deodorant. Att lukta skunk kan kanske vara en hit hos skunkar men jag vill nog ha den mer kliniska doften som vi människor lagt oss till med de senaste generationerna!

måndag 13 april 2009

Visioner på gotländska

Ibland rusar man iväg i tanken och vill förändra och förnya massor på denna ö. Kanske inte alltid ekonomiskt försvarbart med som vision eller fantasi är det ju helt okey, eller hur?

Det är när den enkla frasen ”tänk om” dyker upp som man kan låta sig glida iväg i de mest hisnande tankar och idéer.

En av mina tidigaste sådana här på ön var att jag tänkte att när man stänger Visbytippen en dag (alltså det är redan historia) så kan man bygga ett enormt högt hus på höjden. Det skulle då vara hotell med en restaurang högst upp. Då kunde man inhysa fler turister samt att man kunde erbjuda en magnifik utsikt. Okey, jag vet att alla flyg passerar strax ovanför och att horder av råttor huserar i marken, men jag hade det ju bara som idé. Det hade dessutom blivit ett väl omtalat landmärke för ön.


På senare år har jag fastnat för ett annat högt bygge, Silon i Ronehamn. Tänk att göra om den till bostäder med en pool på taket. Det skulle kunna vara ett året-runt-boende samt sommarboende. Gärna då en restaurang som serverar fisk och andra lokala läckerheter. I Rone finns vackra naturupplevelser samt en hel del kultur. Där finns även en badstrand. Det är inte allt för långt bort till shopping i megametropolen Hemse. Man skulle liksom vara både långt borta och nära, på samma gång. Jag har sett ombyggda silon förut.

I Söderköping precis vid kanalen har man låtit bygga lägenheter i en befintlig silo med runda väggar. Det ser verkligen helt cool ut! Jag vet att Söderköping har lite närmare till en stor stad och arbetsmöjligheter men i Rone finns många unga människor så här skulle man med fördel kunna bygga ut.

Jag passerade Kappelshamn

på norra ön och då slog det mig att området borde utvecklas mer. Här finns en lätt sömnig och loj charm och jag tycker det borde finnas utrymme för att exploatera lite mer. Området mellan vägen Bygdegården och Snäckers örtagård ut mot havet. Där kunde man bygga några fler stugor. Gärna i samma stuk som alla gamla stugor i området. En stugby ger ett uppsving i affärer och arbete för några under sommaren. Kanske med tanke på mindre konferenser i avskildhet?

Ett annat ställe som jag länge ”spanat in” är Slite. Trots den dominerande cementaindustrin så tycker jag att samhället har sin charm. Nu har en verklig entreprenör börjat satsa på området med stora planer för campingen. Men jag menar året-runt-boende. Här finns goda förutsättningar för 55-plus boenden. Ja, jag har faktiskt snuddat vid tanken både en och två gånger själv. Slites närområden är fantastiskt vackra och det finns en hel del affärer där också men skulle fler välja att flytta dit så skulle kanske fler affärer etablera sig i samhället.

Jag tycker också att man ska bygga några undervattensboenden så att man kan sova med fiskar simmandes mot fönstret. Kanske längs en pallkant så man får lite ”djupare utsikt”, det kanske ger en själv en djupare insikt om tillståndet i havet. Där måste förstås fönsterputsaren ha dykarcertifikat!

Jag är ju helt positiv till Spårbilar som jag tycker skulle susa runt hela ön. Men jag tycker också att man ska satsa mer på att bygga ut cykelvägarna runt hela ön. Det skulle vara ett utmärkt sätt för Gotland att marknadsföra ön som ett självklart besöksmål nu när all ekoturism bara ökar.

Något man också borde ”bygga ut” är cykeluthyrningar. Med cyklar av hög kvalitet. Kanske man kan ha det som bi-syssla om man har en lanthandel osv.

En annan tanke jag haft är att man borde utöka samarbeta mellan öar mer. En färja som tuffar fram mellan Åland, Ösel, Gotland, Öland och Bornholm. Idealet hade varit om den gick som i cirkel men nu ligger öarna som ett pärlband i Östersjön. Nu menar jag ingen klassisk ”dansrutt med mängder av alkohol som huvudsyssla” utan som en Hurtigrutt med stopp även på de olika ländernas fastland Åbo, Helsingfors, Tallin, Visby, Kalmar, Ystad, Köpenhamn.
Nåja, jag tänker vidare men just nu har jag blivit påkallad uppmärksamhet av andra saker. Städningen av bostaden står på programmet idag. Så det är tillbaks till verkligheten som gäller just nu…