lördag 20 december 2008

Dag full av förberedelser...

Idag är det stora städ- och tvättardag... så att det blir fint inför julafton... Därför blir det ingen blogg här... men jag antar ni alla kan finna andra ting att göra än att läsa mina bokstäver... gör som jag tex... städa toaletten, skaka mattor och plocka ner julgranen från vinden (om du nu har plastgran) osv... ha det gott

fredag 19 december 2008

Fredag ingen blogg

torsdag 18 december 2008

Städnoja och Allergier

Jag har samlat på mig några allergier genom åren. Jag har förstått att det är något som många dras med och att det vi gör med miljön påverkar vår hälsa på många sätt. All vet att vi lever på ett sätt som inte är så hälsosamt. Maten vi stoppar i oss och vi städar för mycket med för kemiska produkter. Fast jag tror att allergier fanns före modern tid också fast då visste man inte vad det var. Att någon var helt röd i ansiktet och hade utslag över hela kroppen var väl bara Guds vilja och straff eller nåt.

Jag har alltid varit en städnojig person fast som barn var det inte så. Då förstod jag inte alls vad städning gick ut på eller varför, varför, varför man måste. Men efter våra föräldrar skildes fick vi barn ta över städrutinerna. Det var stenhård närvaroplikt och alla fick ett uppdrag som var noggrant uppdelat. Den som städade köket fick ha hushållets transistorradio. Det vill säga, köket var värst att städa! Jag tror nog vi alla var ganska nöjda efteråt. Sen dröjde det till tonåren innan jag förstod städningens principer och dessutom utvecklade min städnoja. Jag var perfektionist på området och jag har hjälpt många att rensa i sina förråd. Jag kan vara rena fascisten då. ”När använde du den senast”, ”Den här ska kastas”, ”KASTA”, ”Ut med skiten” osv osv. Den som fick hjälp svor över sig själv för att de bad mig hjälpa till och mig för att jag kom. Men ordning och rent blev det.

Jag har med åren lärt mig att tagga ner mott dammråttorna. Idag ser det riktigt skitigt ut i mitt hem och jag ska väl se det som en framgång. Och så säger man ju att ”bättre lite skit hörnen än ett rent helvete”… hur nu den devisen går ihop. Fast det är klart, den dammhögen som av någon anledning alltid samlas under just mitt soffbord har jag svårt att förlika mig med.

Syrrans son fick utslag i ansiktet när han åt barnmats-efterrätter med jorgubbssmak. Det vill säga bara den ena sorten, den med riktigt jordgubbar i för det var jordgubbar han inte tålde. Den andra onaturliga är bra att äta …. eller så inte?.... ja, hur ska man tänka?

Det första jag fick som jag förstod långt senare var allergi mot klor. Jag simmade tre gånger i veckan efter skolan. Stack direkt efter skolans slut och tog bussen till simhallen i Södertälje. Jag var inget simgeni men jag uppskattade simmandet, liksom mer för min egen skull. Men samtidigt hade jag en massa utslag över hela kroppen så jag gick till ”skolsyster” som målade på Lapis, en mörklila vätska över hela min kropp. Vad jag gjorde då? Jo, jag gick hem efter skolan och skrubbade bort alla fläckar och sen skyndade jag mig till bussen för att hinna till simningen. När jag slutade med att simma så försvann utslagen. Fast det var flera år sen jag själv kunde koppla ihop detta och förstod sammanhanget.

Idag har jag allergier mot kvalster vilket är ganska besvärligt på många sätt. Jag MÅSTE hålla rent, även om det förmodligen är just överdriven renlighet som fått mig allergisk. Jag måste tvätta alla mina badlakan, täcken, kuddar och bäddmadrass var tredje vecka på 60 grader. Det är ett helsike att få kuddarna torra och de STINKER när de inte är det. Det är ett bestyr med det men jag tycker ändå att det är värt det. Jag märker skillnaden och så är det myyyysigt med så rent i sängen när man ska sova.

Så har jag allergier mot pälsdjur vilket är så synd. Ibland funkar det och ibland inte. Det är svårt att låta bli att klappa en katt som är flirtig.


Men en annan allergi jag konstaterat på senare år är laktosintollerans. Det var ett tag ett stort besvär men idag tycker jag att utbudet av låglaktosprodukter och laktosfria produkter är hyfsat bra i affärerna. Jag är glad så länge jag endast är låglaktos-intollerant och inte måste använda laktosfri mjölk. TVI VALE, det smakar som prädd. Även om laktosprodukterna kostar skjortan så ska jag ju inte tvätta skjortan med mjölken…

onsdag 17 december 2008

Förbereder ett nyårslöfte… till mig själv

Jag har under en lång tid försökt övergå till miljövänliga val i vardagen. Jag tar en sak åt gången så att det inte blir för övermäktigt. Det jag nu funderar på är att rensa bort alla hudvårdsprodukter som är ”fel” och försöka välja de mer naturvänliga och kroppsvänliga. Nu är det ju inte så att jag svämmar över av produkter eftersom jag är ganska sparsmakad med sånt. Jag tror vi överdriver lite våra behov. Jag ska göra en studie i Body Shops butik på Adelsgatan någon dag och se vad de har att erbjuda. Nu är det ju så med allergier att de försvinner inte bara för att man väljer naturproducerat utan det kan ju vara just precis en naturlig produkt som man inte tål.

Jag skrev för ett tag sen om hårfärgningsmedel och det finns ju ekologiska på fastlandet. Men det har jag inte brytt mig om för jag har vant mig vid hur jag ser ut I VERKLIGHETEN.

Jag köpte en naturvänlig tandkräm och den smakade riktigt gott, fast annorlunda. Men den kan jag inte hitta igen så jag får väl gå in på Tant Grön i gallerian och se om det finns något där. Det jag verkligen känner att jag bara måste ha är en bra anisktskräm, båda för dag och för natt.

Jag skulle vilja välja ett annat schampo men jag har mjäll och hittills efter ca 50 års testande så är det, tyvärr, så att Head&Schoulders är den som funkar minst dåligt. Finns det någon som har något nytt fräscht tips så skriv gärna det här.

Jag brukar leta på nätet för att finna bra information men det är en djungel där ute och priserna ökas allt efter folks desperata efterfråga. Det märks att ekologi är ett ord i tiden för det verkar vara slagordet även på nätet även om de endast har en grej som är ekologisk och resten är ”det gamla vanliga”

Något jag märkt är att urvalet av ekologiska handdukar och lakan m.m. har ökat. Tänk om det kunde öppna en butik som hade ALLT ekologiskt, kläder, textilier, hudvård, presentartiklar osv. Det skulle vara kul!

Jag läste i en tidning för flera år sen om att alla affärsidkare runt en helt försurad sjö beslöt sig för att samarbeta och de sålde endast miljövänliga produkter som skulle sköljas ut i vattnet. Det räddade den sjön. Likaså fanns det då, för några år sen (kanske ännu) i Göteborg, en matvarubutik som endast hade ekologiska produkter. Kanon, Då behöver man inte leta.

Nej, jag får helt enkelt fortsätta min inslagna bana och tänka En sak i taget. På nyåret blir det ansiktskrämen och tandkrämen. Men också fokus på mjällschampo.


Fast till syvende och sist så är det jag själv och mitt sätt som ska vara ”ekologiskt” gentemot mig själv och andra. Det vill säga naturligt och utan konstgjorda tillsatser. Att man klarar att ta in det jag säger och att det inte ger någon efterverkning som man får allergi av. Tänka, säga och göra saker som skapar en hälsosam miljö. Kanske något för dig också?...

tisdag 16 december 2008

Vi komma vi komma från pepparkakeland…

Jag minns barndomens stora pepparkaksdeg, en äkta hemmagjord smidig och fin brun klump som stod i kylen inför stora bakstunden. Man fick sin lilla klicka och kämpade febrilt med att få till en någorlunda tunn och slät yta att trycka ner en pepparkaksform. Vi hade de gamla klassiska formarna med gris, hjärta, cirkel, stjärna, gubbe, gumma och bock. Hade man tur så fick man till en som var så fin att det var värt att slösa kristyr på den. Att baka gemensamt var en så oerhört glad stund och jag antar att hela köket var fullt av deg och mjöl när vi var klara. Visst fick man ont i magen av all deg man åt upp men det var det väl värt. Jag undrar om det fanns massproducerade pepparkakor att handla i affären?

Idag smakar det lite extra när man äter en hemmagjord pepparkaka. Speciellt om något barn varit med och bakat dem och man liksom hittar tillbaka till den där barndomskänslan man hade en gång. Det ska då gärna vara lite snett och ojämnt.

Idag finns det ett utökat utbud av pepparkaksformar. Jag har förutom hjärta och stjärna köpt fisk, älg, lamm och björn.

Jag har sett att det finns dinosaurius, hund, tomte, änglar, dalahäst m.fl. En som jag hört om och som jag bara måste köpa är igelkott, Gotlands landskapsdjur och så ska jag skaffa dalahästen. Men det finns säkerligen massor av nya sorters formar.

Men jag har önskemål om fler ”modeller”: varg, Gutebaggen, fågel och katt. Kan inte någon ”hitta på” det åt mig…

måndag 15 december 2008

Nu är jag riktigt FÖRBANNAD!

Tänk dig att du får en inbjudan till en fest och att på den festen kommer dina bästa vänner, dina bekanta, dina goda grannar och arbetskamrater att vara med. Det är en fest som ALLA pratar om innan och… mannen du älskar kommer dit och ni ska umgås hela kvällen. Du tänker gå till festen och bokar en färdtjänst till hemresan, för du kan inte ta dig hem på ett annat sätt. Festen slutar klockan 20:30 och färdtjänst ska komma klockan 20:35. Perfekt. Du sjunger dig genom duschen och klär dig extra fin och så går du dit. HAN är där när du kommer dit och ni kramas och kysser varann. Du är lycklig, han är lycklig ja, alla är lyckliga över er kärlek. Det är underbart och du ler med hela världen. Ni dansar, ni sitter och äter ihop och ni kramas och ni bara ÄR… helt enkelt underbart… men så…

mitt i allt så kommer det fram en man från färdtjänsten och drar tag i dig och säger att du måste åka tidigare. Du blir helt perplex för klockan är ju bara 19:45. Men du står fast vid att du bokat tid klockan 20:35 och den tiden måste gälla. Taxichauffören står på sig och säger att han måste åka för de andra som också ska med vill åka tidigare. Du fastslår att du har bokat en tid. Taxichauffören säger då att han tänker åka och tänker ringa taxis sambandscentral. Gör det säger du. Så återgår du till dina vänner och till din älskade man. Ni håller just på att dansa tryckare, en smäktande kärleksfull dans där hjärtat är med hela vägen, så…

kommer det fram en ny taxichaufför och säger att du ska åka med NU. Men klockan är bara 20:15 och varje tid med den du älskar är dyrbar. Du står fast vid att du bokat en tid och det måste gälla. Taxichauffören säger då helt sonika att ”då kör jag nu…” och lämnar dig att lösa problemet. Tänk om allt detta hände och Du inte kunde stå på dig på egen hand för du har ett förståndshandikapp som gör att du inte ens förstår varför någon drar i dig eftersom du är mitt i en fest. När du inte förstår vad de säger men att du känner att något är fel, totalt fel. Att om du inte haft en personal med som stöd så hade du fått åka hem och missat alla dyra minuter med kärestan.

Tänk om detta vore en restaurang och du beställde in en trerätters middag och att mitt i huvudrätten kommer servitören och ger dig notan för att någon annan ska ha bordet. Eller att du köper tre tröjor i en klädaffär men får sen bara två för den tredje var det en annan kund som ville ha. Hur hade du gjort då?

Visst låter det absurt! Men ungefär så kan vardagen te sig för personer som har förståndshandikapp och inte kan göra sin egen röst hörd.

Att vi haft strul med det sambandsföretag som Kommunen valt att anlita för att sköta färdtjänsten på Gotland är inget nytt, vi har haft återkommande diskussioner med dem om problem av den här sorten. Vi har skrivit och klagat både till Ansvarig på Kommunens färdtjänst och till FUB (föreningen för utvecklingsstörda barn, undgomar och vuxna) på Gotland. En av orsakerna till problemet, enligt både SamRes och Kommunen har varit att det inte finns tillräckligt med taxibilar. Fine, det var förklaringen då den lokal man hade FUB:s danser i låg utanför stan.

Nu har FUB valt att ha festerna inne i stan och då är färdsträckan kortare. Vi vet att fler ändrat sitt färdsätt till att gå och/eller cykla till och från danserna. Så nu borde det finnas fler bilar att tillgå? Vi har valt att gå till dansen men några behöver åka färdtjänsten hem. Men när strulet uppstår så är det inte ansvarig på Kommunen eller SamRes som får ta diskussionen utan det är medföljande personal och taxichaufför. Personalen som värnar om den enskilde brukares rättighet att stanna tiden ut som planerat och en taxichaufför som fått andra instruktioner/order från sambandscentralen. Men problemet till sitt yttersta är att man väljer att kränka en förståndshandikappad kvinna utan att fundera på vad det blir för konsekvenser för henne.

Att vara förståndshandikappad betyder bland annat ofta att du behöver hjälp med att strukturera upp din vardag, och din fest. Du är beroende att andra ser till att du får ut maximalt av din tid på jorden och en sådan sak är FUB:s danser. Det är ett av de få tillfällen då du får möjlighet att festa loss med kompisar. Då är VARJE minut viktigt eftersom det dröjer en hel månad till nästa gång. Som personal ser vi detta och påtalar vikten av att man får stanna kvar på dansen tills det är slut när vi hjälper dem att beställa färdtjänsten. Det är väl det minsta de funktionshindrade kan få begära av samhället !?!??? Så skulle jag själv välja och jag antar att du skulle göra detsamma. Då skulle jag/du inte acceptera att någon annan ändrar min/din tid utan att först ha pratat med mig/dig!

Vårt samhälle är i svajning. Vi naggar den sociala tryggheten i kanterna utan att tänka på att vi bara är ett enda stöveltramp från en samhällsstruktur som skulle bli en mardröm inte bara för funktionshindrade utan även för mig/dig! Då är det sorgligt när våra kommunala system ger utrymme för nedrustning för vår mentala inställning till hur vi ska förhålla oss till varandra och hur vi ska värna om de som inte kan värna om sig själv. För jag anser det vara en ren kränkning när man helt godtyckligt ändrar tider för en förståndshandikappad kvinna och bara förväntar sig att hon ska gå med på det, utan att först pratat med henne eller hennes personal.

Och det gör mig RIKTIGT JÄVLA FÖRBANNAD!

söndag 14 december 2008

Lusse lelle...

Så har det varit Lucia igen... en gammal svensk tradition som vi gärna använder som PR för vårt land. Jag hade möjlighet att gå till Röda Korsets Kupan i Visby och lyssna och se deras Luciatåg MED tomtar och pepparkaksgubbe. Det gladde mig att det inte spillt över på andra områden i samhället det kyrkan nu kommit på, att bannlysa svenska traditionsyttringar. Det retar mig verkligen att Svenska kyrkan blivit så inskränkta och intolleranta i en tid då vi alla (?) pratar om mer öppenhet och kärlek till nästan osv. Då väljer kyrkan att rensa bort våra svenska traditioner och bli mer... ja vad? inte lutherska eftersom de ändå accepterar Lucia men... ja helt enkelt bara intolleranta! Jag är inte någon kyrklig person men jag stör mig på att kyrkan som redan nu tappar medlemmar avskärmar sig från det vanliga folket ännu mer. Hur ska de då bli trovärdiga med betoning på TRO!

Flickorna som gick i Luciatåget kunde hålla tonen och de var mycket koncentrerade på sin uppgift. Jag skulle inte kunna stå så där inför en skara människor och sjunga utan att tappa tonen och inte börja fnissa och inte nästan pinka på mig. Även om flertalet av publiken säkerligen var anhöriga till tjejerna så kan jag tänka mig att det var nervöst.

Jag minns ett Luciatåg jag gick en gång, hemska tanke. Jag arbetade på S:t Olofs sjukhus på 80-talet, dvs i min ungdom. Ett år bestämde en avdlening, där jag just då var vikarie, att alla, patienter och personal, skulle gå ett Luciatåg runt hela sjukhusets avdelningar. Nåväl jag sjunger som en kratta/skata/gällad katt etc men jag tänkte "alla kan" och drog på mig den vita särken. Personalen skulle ju samtidigt uppmuntra och vara föredömen för de patienter som tvekade inför uppdraget. Så gick vi iväg... Den första avdelningen gick hyfsat bra men på det andra stället så. Vid ett ställe i Luciasången så ska man gå ner i tonen och det gjorde alla... utom jag. Jag hördes ganska väl och det med min absolut icke-rena röst. Sen gick jag resten av tåget tyst och mimade eller mumlade fram sångerna. PINSAMT var ordet... sen dess har jag inte gått något Luciatåg mer men jag har hört flera stycken och jag inser nu att jag är inte ensam om att sjunga falskt.

Året 1975 så gick jag på Folkan. Det var en klass som skulle hålla i Lucia-arrangemanget. De hade under natten till den 13:e bestämt att en kille, som hade långt rött hår och stort burrigt skägg, skulle vara Lucia. På Luciamorgonen gick de, som traditionen bjöd, in till gamla Kronikerhemmet (dvs Sjukhemmet) och lussade för gamlingarna. Skolans ledning rasade över "tilltaget" och alla gamlingarna jublade. Tänk att det än idag, 2008, är problematiskt med att se det humoristiska i att låta en kille gå som Lucia. Liksom att det nästan alltid blir en ljushårig tjej.

Kupan i Visby är en riktig samlingpunkt för många. Jag kan tänka mig att många ensamma tar sig en fika där och får sig lite vardagligt snack med någon. Det har blivit en viktig punkt i samhället och jag tycker också att de lyckats med att inte "hänga på sig" den där pinsamma och skamliga känslan som jag tänker finns med när man känner sig ensam och behöver lite sällskap. Det är en schysst och avslappnad stämning där, bra jobbat Kupan!

Sen har jag hittat fler grejer till medeltidsveckan där. En gång hittade jag en hel svart sopsäck med gamla skinnjackor. Det var perfekt att använda som kantdekorationer på en del dräkter som jag sytt.

Nåväl idag söndag ska jag jobba. FUB (föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) har sin årliga julfest och jag ska dit. I år ska Gotlands Lucia komma till festen och sjunga. Sensation! GotlandsLucia samlar in pengar till just FUB med i år är första gången som Gotlands Lucia besöker FUB:s medlemmar!!!
Anmärkningsvärt...