lördag 28 juli 2012

Resa i böljande landskap – Dag 4

Som ett litet barn såg jag fram emot dagens resa. En del av mitt DNA har sitt ursprung från Sjælland och jag såg verkligen fram emot att få besöka platser där jag visste att förfäder och förmödrar levt. Nu har jag naturligtvis inte koll på exakt plats så det få bli gamla klassiska besöket i samhället och vid kyrkor. Vi rusade fram längs europavägen mot Malmö för en svindlande tur över Øresundsbron.

Vi stannade till strax utanför Landskrona så vi fick en glimt av ön Hven som vi tänkt besöka men som vädret satte stopp för. Hven ska besökas en vacker dag eftersom man är utomhus hela tiden så det får vi spara till en annan resa

Jag skulle så gärna vilja kunna stiga av mitt på bron och bara känna in det magiska. Tänk om danskar och svenskar för så där en 600 år sedan kunnat ana att man FRIVILLIGT låtit bygga en förenande bro mellan länderna!

När vi kom över på danska sidan letade vi efter en avfart så vi kom från motorvägen. Sen kunde vi tuffa fram i detta “rundlarnas” förlovade land. För mig är et alltid en särskild känsla att besöka Danmark. Jag kan liksom förnimma doften av danskt kaffe och cigarrök samt höra den grötiga dialekt som kallas danska. Fast personligen menar jag att en viss skånsk dialekt är svårare för mitt öra än danskan.

P7160064

Vi rullade framåt och hamnade i Køge, där vi bestämt att vi skulle äta lunch. Jag ville ha flæskesteg, vilket sambos släkting genast hängde med på. Så i Køge vandrade vi sen gata upp och gata ner och letade. Men liksom i Sverige är ett typisk matställe antingen pizzeria eller kinamat.

flaeskesteg1

Till slut fick vi ge oss och beslöt oss för att gå till et ställe som såg ut att servera fiskrätter. Väl inne i restaurangen insåg vi att det hela bara var som danska kulisser och egentligen en förklädd kinarestaurang. Men äta måste man så vi tog vad som fanns, inget traumatiskt men heller ingen halleluljamoment.

P7160065

Efter lunch gick färden söderut mot Præstø. En fin lite stad och det tog ingen lång stund innan vi hittade ett trevligt fikaställe, Sweet & Coffee. Där fanns även lokalproducerade matprodukter att köpa så jag köpte en burk gröna tomater till en väns födelsedag. Syltat och saftat är en bra present! Regnet påminde oss om sommarens krassa vardag och vi fick skynda oss till bilen för vidare färd.

P7160080

Vi passerade Mogenstrup och Næstelsø. Vi stannade till och fotade men egentligen är det det man ser mellan platserna, resan dit där man sitter och försöker föreställa sig släktens vardag. Det är förstås en ganska omöjlig ekvation men ändå. “En sväng förbi” kan ta många timmar så nu var det läge att ha fokus på hemfärd.

P7160088

Vi stannade till i Næstved där vi tankade. Bensinpriset där var lägre än i Sverige så vi tyckte vi gjorde ett litet klipp. Dessutom hade de en mycket fin service. Jag gick in och bad om hjälp eftersom vi inte ville betala med betalkort (kan bli en dyr historia). En av de anställda sa att det går med kontanter också. han följde med ut och visade hur man skulle göra och sen sa han att om man betalat för mycket så kan man gå in med kvittot och få tillbaka mellanskillnaden! Dessutom hittade släktingen sitt favoritmärke av danska flæskesvær (fläsksvålar) så han var lycklig som en liten unge som fått godis mitt i veckan!

flæskesvær1

Vi for sen hyfsat snabbt genom det själländska landskapet upp via Roskilde och Hillerød för att ta färjan Helsingør – Helsingborg. Jag känner mig så avundsjuk på alla som bor så nära Danmark!

Efter 12 timmars utflykt var vi tillbaka i Klippan. Trötta och nöjda kunde vi slappa en stund innan Ole Lukøje/John Blund kom på besök

ole lukøje1

fredag 27 juli 2012

Resa i böljande landskap – Dag 3

Fota kyrkor gillar jag och den här dagen ägnades en hel del åt det. På småvägar tog vi oss till Hyllinge för handel av träskotoffel åt sambo. Det fick bli JULA som vi gjorde denna investering i. En “välsorterad butik för den händige” med många grejer för den med dålig impulskontroll.

Skåne är vackert böljande med mycket kulturhistoria “runt hörnet”. Jag har blivit lite smått förälskat i landskapet. Det enda jag har knepigt med är dialekten. Ibland är det som att jag får kramp i örat av ansträngning för att förstå vad en del personer säger.

P7130020

På eftermiddagen blev det en ny runtur med bilen. Släktingen har en mycket god kunskap om sin omgivning och kunde visa oss på en del pärlor. Att vi dessutom gav honom anledning att svänga av på vägar han själv inte varit på tidigare gjorde turen extra kul. Bland annat besökte vi Rya ödekyrka, en plats jag uppskattade mycket.

P7150053 .

torsdag 26 juli 2012

Resa i böljande landskap – Dag 2

En gemensam frukost och sedan ut genom dörren. Vi hade lite stopp vid olika kyrkor, Åstorp, Höganäs, Jonstorp, så jag kunde fota men framför allt fick jag se Kullaberg och Mölle.

P7140028

Vi fikade vid fyren. Havet var kav lugnt och vädret hyfsat. Bara att njuta.

P7140030

Hem igen till Klippan och jag passade på att gå en runda i “city”. Vi bodde mitt i centrum så vi hade affärerna precis om hörnet. På kvällen grillade vi i släktingens trädgård i Koloniföreningen Hjorten i Klippan.

Det är alltid lika inspirerande att se och höra om kreativa personers tankar för sin trädgård. Hon vill gärna återanvända och skapa egna lösningar på saker och ting. En grej, jag särskilt gillade, var att hon använde metallresåren till en madrass, låtit den ligga ute i regn och bli rostig. Sen använde hon den som spaljé. Hon hade planterat en växt som skulle få växa upp längs metallen.

metallresår1

Det kom några regnskurar så vi fick rusa in i stugan. Vi satt i stearinljusets sken och hörde åskan mullra och regnet smattra sin sommarsång och kanske är det just så en svensk sommar bäst blir ihågkommen!?

Technorati-taggar: ,

onsdag 25 juli 2012

Resa i böljande landskap – Dag 1

Som vanligt var det att stiga upp i ottan för att fixa med olika bestyr innan avfärd till färjan. Det finns en viss njutning i att äta medhavd matsäck istället för att behöva köpa Destination Gotlands urval av frukost och, för att inte glömma detta urusla kaffet som serveras ombord!

Vid Galtsjöns wärdshus stannade vi till för att fika. VILKEN BESVIKELSE. Ett ruskigt sunkigt ställe. Här behöver man ta och rycka upp sig i kragen rejält innan hela stället sjunker som ett gistet skepp!

Vi hade en plan att vi skulle bada någon stans längs vägen ner, helst vid gränsen mellan Blekinge och Skåne. Detta blev det inget av eftersom det regnade och var kyligt i luften. Hur som helst är det alltid skönt att få miljöombyte och vi ser fram emot vår resa oavsett vädret.

Efter ett par mils färd, i regnrusket, fick vi göra en ny plan. Det blev i stället Kalmar slott som jag varit på väg att beska ett antal gånger men det har antingen varit stängd, kassan för skral eller anat hinder. Men nu blev det av. Vi fikade på deras fik Slottscaféet. Det var en mycket trevlig miljö och goda mackor!

P7130009

Technorati-taggar: ,

Sen gick resan hyfsat “rakt på”. Jag fick tillfälle att stanna någon enstaka gång och fota kyrkor. Vid Norra Mellby fick jag syn på tre  Biätare. Jag hann uppfatta hur de såg ut på ett ungefär och sedan fick jag söka på internet efter en bild för att bekräfta för mig själv att det faktiskt finns fåglar som ser ut så.

biätare2

I Höör hittade vi ett hak som kändes helt okey. Hardy´s där vi tuggade i oss lite föda. En lite felsväng gav oss en extrasväng vi inte planerat men… till slut kom vi till sambos släkt i Klippan.