torsdag 1 oktober 2009

Det regnar på Gotland idag

Idag blev det en sån där grå och blöt dag. Jag cyklade till jobbet strax före 07:00 och trodde att det skulle bli en helt “vanlig” höstdag, en sådan som Gotland brukar ha. I alla fall enligt mitt minne. Men ack så jag bedrog mig.

I mitt arbetet ingår att följa olika brukare till deras dagliga sysselsättning. Först var det en person som rullar fram i sin rullstol. Kanon att ta det sakta och varsamt men… hur kul är det när det bara öser ner från ovan?

Nåväl, nu är jag av den tappra sorten så jag gör flera positiva uttalanden under färden, “Så bra för blommorna”, “efter regn kommer sol” osv osv.

Sure jag överlevde. tillbaks till arbetsplatsen och där möter jag då nästa brukare som jag ska följa. Hon har begåvats med ett konstant lugnt tempo och det brukar vi ju i veckotidningar och under stresskonferenser hylla och uppskatta. Men hur kul är det när det RINNER vatten innanför alla kläder och tempot fortfarande är lugnt och saktmodigt?

Dessutom är det mitt arbetsuppdrag att följa med på brukarens villkor så det är bara att gilla läget. Jag svor invärtes över att jag kunde missa så totalt att ha med regnkläderna till jobbet. När brukaren kom fram till sin arbetsplats så tog jag det långa benet före tillbaka till arbetet.

Jag hängde upp det jag kunde avvara och hoppades att det skulle torka innan det var dags att bege sig ut igen. Men icke. Jag fick helt sonika dra på mig blöta kläder. Inte bara kallt och vått men också mycket motsträvigt tyg dessutom. Så blev det att gå ett varv till i regnet.

Dessutom rann det vatten överallt längs med gatorna och varje bil som passerade slängde upp en hel våg av iskallt vatten över trottoaren.

Efter dessa pärser beslöt jag mig för att göra en “flex” och bege mig hem. I hemmet finns en mycket fin belöning för en sådan “uppoffring”, nämligen ett BADKAR! Varmt vatten som får fötterna att sticka och bränna när de blir uppvärmda. Nu hoppas jag att detta inte kommer att medföra att jag får en envis förkylning som ett brev på posten.

imorgon ska jag bege mig ut igen i rusket. Då ska jag vara “beväpnad” och beredd. Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder. Det kan jag intyga.

onsdag 30 september 2009

En dag på Storsudret

För en tid sedan gjorde jag en bilutflykt till södra Gotland. Så är det med Gotland. Höstarna brukar ge en extrabonus. Jag såg en skylt vid en rastplats som berättar att Gotlands vägkanter är fristad för 500 växtarter. Och nog är våra vägar vackra under sommarhalvåret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Vädret var så vackert, ja det var faktiskt helt molnfritt, om man bortser från Storsudret. För där har en ny typ av moln fått permanent vistelse. De så kallade molnformationen var spikraka och gick kors och tvärs över ön. Jag såg också snabbt vad detta beror på, flygtrafik mellan Sverige och länder österut. Det är så mycket flyg som trafikerar den rutten numera att himlen ser molnig ut! Jag undrar om detta kommer att ge miljöbiverkningar framöver. Jag antar att flygbränsle inte är att leka med!?

Vi hade tänkt åka ner till Vamlingbo gamla prästgård där det finns ett Naturum och där de skulle inviga en ny verksamhet, Forum Östersjön. Hela gården har blivit en stor verksamhet med fokus på natur och miljö. Det var Gunnfjauns kapell som invigningsspelade och med musik som känns ända in i gamla rotsystemet. Det är något magisk med vår gamla folkmusik.

Hur som helst så drog allt ut på tiden så att vi kände hur våra magar segrade över kulturen. Vi åkte vidare för vi hade planerat att vi skulle äta nere på Majstregården men… där var det stängt. Hela storsudret är så stilla och rofullt så här års. En matsäck med och man klarar sig långt, det ska jag göra nästa gång jag får för mig en biltur. För nu är turistsäsongen i träda och vi öbor får klara oss med “egenservice”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Vi hade inte med egen matsäck så vi stannade vid gamla hederliga Folkeryds i Burgsvik. Där kan man ha fikahäng av gigantiska mått, om man önskar. Det är nog storsudrets mest besökta sociala “vattenhål”. Jag tycker att lokalerna ser lite väl trötta och slitna ut men som samlingsplats förstår jag charmen.

Har man åkt ut från Visby ner till Storsudret på en heldag så kommer man garanterat hem helnöjd. För jag tycker att den delen av ön är så obeskrivligt vacker. Och här bor jag. Vad ska jag med lotterier till…