onsdag 22 april 2009

Dags för Eko-kommunen Gotland att välja rätt spår – Spårbilen!

Igår kunde vi läsa i lokalpressen att SIKA (Statens Institut för kommunikationsanalys) hört sig för om Kommunen har något intresse för Spårbil på ön. Kommunen har fram till 11 maj att fundera på hur de tänker kring detta. Hur vi än vrider och vänder på våra vanor, traditioner och pengar så kan vi inte blunda för att vi måste ta nya grepp för miljön. Miljön behöver hjälp att komma på rätt spår igen och jag anser att Spårbilen kan vara ett av alternativen

Många vill inte bli av med sin egen bil även om man förstår att biltrafiken behöver minskas eftersom man inte vill få sämre möjlighet att transportera sig. Där kan Spårbilen vara ett gott alternativ. Med Spårbilen färdas man snabbt, mycket snabbt, eftersom man inte behöver tänka på andra bilar, utspringande småbarn eller hundar. Ingen väg som är kurvig, inga traktorer eller andra trafikproppar.

Man kan välja att åka i ”egen” vagn eller dela utrymmet med andra resenärer.
Att pendla på ön skulle bli en lätt match mot nu. Jag har flera gånger åkt både buss och privat bil. Sega färder i vintermörkret. Ibland har resan mellan Hemse och Visby tagit 1½ timme. Tänk om hastigheten på en Spårbil skulle göra möjligt att resan endast tog ca ½ timme, är inte det kvalitet?

Som turistattraktion skulle det dessutom vara en tillgång. Man kan på hög höjd se Gotlands vackra landskap medan man färdas fram till sitt resmål. Kanonreklam för ön!

Jag skrev om detta i en blogg i december 2008 och jag har även mailat berörd instans inom Kommun att de borde diskutera detta. Kanske en mer ”märkvärdig” person/verksamhet kan få berörda parter inom Kommunen att ta upp frågan på dagordningen?

Det ska bli mycket intressant att se vad ”Eko-Kommun Gotland” väljer att svara på detta.

1 kommentar:

Ewa sa...

Jag är på där. Med tanke på att det kanske kommer att ta 1 ½ timme till Hemse sommartid med ändrade fartgränser så ..