tisdag 6 juli 2010

Nöjesfältet Gotland i full huggning…

När jag vandrar runt i Visby kan jag emellanåt känna att… NU RÄCKER DET! Speciellt Öster Centrum har blivit en slags soptunna för all slags kommers som skräpar ner, både på gatorna och i öronen.

Går man för sakta över Öster Centrum kan man ge sig på att man blir hejad på av någon försäljare som försöker bli “kompis” ända tills de fått en att skriva under på något avtal. Att sätta sig ner och bara vara på Öster är helt omöjligt så här års. Papper flyger över Torget, antingen från Mac Donalds uteservering eller så från alla de kontrakt som ligger på bänkar där de unga försäljarna har sitt utgångsläge.

20030808-7

Sen har de även “underhållning”, dvs en vagn där “unga förmågor” ska uppträda. En god tanke kanske men, det går inte att höra vad man själv tänker. Studerar man de som finns kvar på Öster i det ögonblicket så får man skynda sig. För det är just vad folk gör, skyndar sig… De vill bort från skräpet på Öster!

Skulle inte Öster Centrum vara en mötesplats för alla människor?

P1010009

Jesus är inte här men… Almedalsveckan är det. Och det innebär fullt med tält uppslagna i innerstan och avspärrade gator. Almedalsveckan är precis som brats-veckan. Politiker som går omkring och bara “ääääger”, kanske inte “pappa betalar” utan “svenska folket betalar”. I år skulle Landshövdingen stoppa alkoholkonsumtionen i Almedalen den här veckan… eh HALLÅ!!!! har det inte alltid varit förbud för alkoholkonsumton på offentliga platser? Nä, inte under Almedalsveckan och inte för politikerna och deras svans, journalisterna och lobbyisterna.

PB070003

Dessutom undrar jag över alla dessa poliser som i år finns kring Almedalen. Jag har aldrig tidigare sett så många poliser kring ett event här på ön. Ja, de synliga alltså. Sen finns det en stor mängd “osynliga” poliser också. Vad är det med Almedalsveckan som är så hotfullt att polis rekryteras från andra håll i Sverige för att glassa runt i Visby?

PB070004

Visby håller på att tappa sin själ, hon säljs som en prostituerad till ett pris som kanske inte ens turisterna vill betala. De kom hit för att uppleva Magiska Gotland. Risken är stor att de bara får se Tragiska Gotland! Det kunde programmet SOS Gute verkligen illustrera, fast jag tror inte det var producentens idé.

Åter igen går mina tankar till Bornholm. De har behållit sin värdighet som ö i Östersjön. De säljer sig inte som en sjabbig hora till turistmagnaternas låga penning.

Gotland är en underbart vacker ö. Jag vågar påstå att hon är den vackraste av pärlor i Östersjön! Men vi måste vårda henne och visa henne den respekt hon förtjänar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är just av den anleningen vi väljer att inte besöka Gotland under högsäsong! De gånger vi har varit där är endera tidigt i juni eller sent i augusti-början av september. Tyvärr har det då varit svårt att hitta öppna restauranger, men faktiskt hellre det än fullt med turistjippon....
Naturen är ju skön oavsett årstid.

Ingrid sa...

Hej!
Roligt att hitta en bra (i mitt tycke i alla fall)blogg skriven av någon som uppnått mogen ålder. Tycker att det mest ungdomar som skriver...
Läste dina inlägg om "kärlek" - så träffande och tänkvärda.