måndag 15 december 2008

Nu är jag riktigt FÖRBANNAD!

Tänk dig att du får en inbjudan till en fest och att på den festen kommer dina bästa vänner, dina bekanta, dina goda grannar och arbetskamrater att vara med. Det är en fest som ALLA pratar om innan och… mannen du älskar kommer dit och ni ska umgås hela kvällen. Du tänker gå till festen och bokar en färdtjänst till hemresan, för du kan inte ta dig hem på ett annat sätt. Festen slutar klockan 20:30 och färdtjänst ska komma klockan 20:35. Perfekt. Du sjunger dig genom duschen och klär dig extra fin och så går du dit. HAN är där när du kommer dit och ni kramas och kysser varann. Du är lycklig, han är lycklig ja, alla är lyckliga över er kärlek. Det är underbart och du ler med hela världen. Ni dansar, ni sitter och äter ihop och ni kramas och ni bara ÄR… helt enkelt underbart… men så…

mitt i allt så kommer det fram en man från färdtjänsten och drar tag i dig och säger att du måste åka tidigare. Du blir helt perplex för klockan är ju bara 19:45. Men du står fast vid att du bokat tid klockan 20:35 och den tiden måste gälla. Taxichauffören står på sig och säger att han måste åka för de andra som också ska med vill åka tidigare. Du fastslår att du har bokat en tid. Taxichauffören säger då att han tänker åka och tänker ringa taxis sambandscentral. Gör det säger du. Så återgår du till dina vänner och till din älskade man. Ni håller just på att dansa tryckare, en smäktande kärleksfull dans där hjärtat är med hela vägen, så…

kommer det fram en ny taxichaufför och säger att du ska åka med NU. Men klockan är bara 20:15 och varje tid med den du älskar är dyrbar. Du står fast vid att du bokat en tid och det måste gälla. Taxichauffören säger då helt sonika att ”då kör jag nu…” och lämnar dig att lösa problemet. Tänk om allt detta hände och Du inte kunde stå på dig på egen hand för du har ett förståndshandikapp som gör att du inte ens förstår varför någon drar i dig eftersom du är mitt i en fest. När du inte förstår vad de säger men att du känner att något är fel, totalt fel. Att om du inte haft en personal med som stöd så hade du fått åka hem och missat alla dyra minuter med kärestan.

Tänk om detta vore en restaurang och du beställde in en trerätters middag och att mitt i huvudrätten kommer servitören och ger dig notan för att någon annan ska ha bordet. Eller att du köper tre tröjor i en klädaffär men får sen bara två för den tredje var det en annan kund som ville ha. Hur hade du gjort då?

Visst låter det absurt! Men ungefär så kan vardagen te sig för personer som har förståndshandikapp och inte kan göra sin egen röst hörd.

Att vi haft strul med det sambandsföretag som Kommunen valt att anlita för att sköta färdtjänsten på Gotland är inget nytt, vi har haft återkommande diskussioner med dem om problem av den här sorten. Vi har skrivit och klagat både till Ansvarig på Kommunens färdtjänst och till FUB (föreningen för utvecklingsstörda barn, undgomar och vuxna) på Gotland. En av orsakerna till problemet, enligt både SamRes och Kommunen har varit att det inte finns tillräckligt med taxibilar. Fine, det var förklaringen då den lokal man hade FUB:s danser i låg utanför stan.

Nu har FUB valt att ha festerna inne i stan och då är färdsträckan kortare. Vi vet att fler ändrat sitt färdsätt till att gå och/eller cykla till och från danserna. Så nu borde det finnas fler bilar att tillgå? Vi har valt att gå till dansen men några behöver åka färdtjänsten hem. Men när strulet uppstår så är det inte ansvarig på Kommunen eller SamRes som får ta diskussionen utan det är medföljande personal och taxichaufför. Personalen som värnar om den enskilde brukares rättighet att stanna tiden ut som planerat och en taxichaufför som fått andra instruktioner/order från sambandscentralen. Men problemet till sitt yttersta är att man väljer att kränka en förståndshandikappad kvinna utan att fundera på vad det blir för konsekvenser för henne.

Att vara förståndshandikappad betyder bland annat ofta att du behöver hjälp med att strukturera upp din vardag, och din fest. Du är beroende att andra ser till att du får ut maximalt av din tid på jorden och en sådan sak är FUB:s danser. Det är ett av de få tillfällen då du får möjlighet att festa loss med kompisar. Då är VARJE minut viktigt eftersom det dröjer en hel månad till nästa gång. Som personal ser vi detta och påtalar vikten av att man får stanna kvar på dansen tills det är slut när vi hjälper dem att beställa färdtjänsten. Det är väl det minsta de funktionshindrade kan få begära av samhället !?!??? Så skulle jag själv välja och jag antar att du skulle göra detsamma. Då skulle jag/du inte acceptera att någon annan ändrar min/din tid utan att först ha pratat med mig/dig!

Vårt samhälle är i svajning. Vi naggar den sociala tryggheten i kanterna utan att tänka på att vi bara är ett enda stöveltramp från en samhällsstruktur som skulle bli en mardröm inte bara för funktionshindrade utan även för mig/dig! Då är det sorgligt när våra kommunala system ger utrymme för nedrustning för vår mentala inställning till hur vi ska förhålla oss till varandra och hur vi ska värna om de som inte kan värna om sig själv. För jag anser det vara en ren kränkning när man helt godtyckligt ändrar tider för en förståndshandikappad kvinna och bara förväntar sig att hon ska gå med på det, utan att först pratat med henne eller hennes personal.

Och det gör mig RIKTIGT JÄVLA FÖRBANNAD!

1 kommentar:

Murveln funderar sa...

Bara att anmäla färdtjänstbolaget till högsta ansvariga på socialen. Dessa får då ta och åtminstone hota att byta till den bolag som lade det näst lägsta anbudet på färdtjänsten!
Det funkade i Luleå i alla fall!