måndag 9 mars 2009

Kort om Dyskalkyli

Jag har förstått att intresset för dyskalkyli ökar allt efter som man får mer och mer grepp om vad funktionshindret innebär. Här har jag samlat lite av varje kring detta. Jag har tidigare skrivit två bloggar om mitt förhållande till dyskalkyli och fått många besökare dit, tack för det. Det finns idag en förening för oss med dyskalkyli och jag förmodar att funktionshindret kommer att bli mer synliggjort. Framförallt så kommer det stigmata kring det kanske en gång för alla upphävas. Det är så många barn som lider i onödan.

Lite information


Ordet dyskalkyli kommer från latinska dyscalculia (dys från grekiska för fel eller dålig, calculus är latin och betyder räkne­sten, calculare betyder att räkna). Den svenska beteckningen brukar vara sifferblindhet.
Fenomenet upptäcktes av svensken Salomon Eberhard Henschen i början av 1900-talet men har hittills varit nästan okänt. Framför allt moderna hjärnavbildningar de senaste åren har visat att företeelsen finns.
De matematiska svårigheterna tros vara orsakade av störningar i den mer grundläggande förmågan att skapa sig abstrakta matematiska begrepp. Detta kan även ta sig uttryck i att kasta om siffror eller ha problem med att snabbt plocka fram sifferfakta ur minnet. En person med dyskalkyli kan även ha svårt att läsa av en analog klocka, hålla koll på sin egen ekonomi och skilja på höger och vänster.
Saknar inre bild av siffror och symboler
Gör omkastningar, t.ex. 385 blir 358
Förväxlar tecken och symboler
Ställer upp talen fel
Har svårt att minnas multiplikationstabellen.
Summerar från vänster till höger
Har svårt med tidsbegrepp och klockan
Har problem med att växla från ett räknesätt till ett annat
Har svårt att rita geometriska figurer
Är ojämn, vissa dagar går det bra att räkna, andra dagar går det inte alls.
Svagt korttidsminne, svagt sekvensminne


Länkar

http://www.dyskalkyliforeningen.nu/

http://www.sprakaloss.se/Jonsendyskalkyli.htm

http://jensengotland.blogspot.com/2008/11/kvinnor-med-dyskalkyli.html

http://jensengotland.blogspot.com/2008/10/dyskalkyli.html

Inga kommentarer: