onsdag 1 april 2009

Nya tider dammar av gamla ideal

Fick igår veta att man inom handikappomsorgen har planer på att göra en total omorganisation av hela verksamheten inom Gotlands Kommun. Man tänker långsamt omförvandla hela Gotlandshems bostadsområde "Lien" i Visby till boende för personer som får stöd och service enligt LSS. Detta kommer att innebära att området töms på "vanliga" hyresgäster och de bostadsgrupper som finns på ön kommer att avvecklas. Samt att man tänker arbeta för att personer som bor i egen lägenhet och tillhör "personkretsen" kommer att föreslås att flytta till "Lien" för att enklare få stöd och hjälp av personal.

Området anses vara i "rätt storlek" och där är nära till affär och buss.

Jag hörde att de på detta sätt ska samordna personalresurserna bättre (dvs att minska på personalstyrkan inom hela handikappomsorgen) och att man samtidigt kommer att "gynna för sociala kontakter" mellan brukare. Omorganisationen skulle ta ca fem år att genomföra och de är i nuläget bara i planeringsstadiet, så kanske de sätter planerna i verket om två år.

Hur detta kommer att påverka enskilda brukare som tvingas flytta eller personal som tvingas byta arbetsplats eller kanske byta arbete kan man bara gissa.

Inga kommentarer: