måndag 27 oktober 2008

(H)julen har börjat rulla…

Så var det dags igen… Var in förbi Coop och såg att de plockat fram juldekorationerna nu. Först ut är adventsgrejerna. Okey, det är en månad till första advent men det känns alltid för tidigt varje år. Faktum är att jag blir bara mer anti när jag ser allt krimskrams som ligger och ska SÄLJAS. Allt är naturligtvis multimassproducerat med skiftande kvalitet.
Det som en gång gav en gemensamhetskänsla ger mig idag bara en tryckt stämning. Det är som att kommersen har kramat ur den sista lilla kraft ur begreppet jul. För det vet vi väl, att så snart julkommersen är i full gång så har handlarna redan börjat kränga semlorna.

Jag vägrar att dricka en enda julmust före första advent och Coca Cola är en BIG NONO under jul. Fast det är klart, cola är ingen jättefavorit annars heller. Jag hoppas verkligen att den svenska befolkningen ska klara av att hålla kvar den strimma svensk kultur som musten faktiskt är.

För visst vore det att ge upp om vi endast skulle fira en USA-influerad form av jul. Kalkon och julstrumpor och julklappsutdelning på morgonen den 25:e. Dessutom löjligt hemklippta huvudprydnader i papper. Allt detta med en inramning av en konstruerad presentation av religiös tillhörighet.

Nä, tacka vet jag julskinka med brunkål som man kan skölja ner med en julmust. En nubbe till sillen för dem som är hågade åt det hållet. Pressylta och hemgjorda köttbullar. Saffranspannkaka med Salmbärssylt till kvällsfikat. Allt detta med en kristen tolkning av gammal hederlig hednisk vintersolståndsfirande med rötter minst från vikingatiden.

Tänk om varje person avstod från EN julklapp, á 100 kronor och la det till något behjärtansvärt, tex de hemlösa, rädda barnen, BRIS etc. DÅ kan vi snacka jul!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg amerikansk jul när jag var där och det var verkligen äckligt. Vår julkommers är ett hav av lugn i jämförelse.

SweFlo sa...

Här kom julsakerna redan i juli. Och saken är ju den att amerikanarna har enorm avsmak för juldekorationer så långt innan, så VARFÖR de finns i affärerna fattar ingen. Här är traditionen att dagen efter Thanksgiving (27 november) ska man börja tänka på julen. Många, inklusive oss, sätter upp julgranen och dekorationerna då (nästan exakt 1 månad innan jul). Sedan åker granen ut så det visslar 2 dagar efter jul. Det äts oftast dock ingen kalkong till jul här, det är för Thanksgiving. Standarden här är 99 % skinka som gäller. Och några hattar har jag aldrig hört talas om?!?!?!

Amerikanarna är oerhört givmilda när det gäller välgörenhet, mycket mer så än svenskarna. Det är väldigt vanligt att familjer, tom de utan större inkomst, "adopterar" en mindre lyckligt lottat familj inför julen, sponsrar dem me dmat och julklappar. Många företag, Kens ett av dem, brukar dessutom sponsra en adopterad familj, oftast kan det vara som förra året, då vi sponsrade en kvinna som precis hade blivit änka och hade 8 barn... De skrev väldigt enkla önskningar, men de hade nog en VÄLDIGT god jul, tack vare oss och de av Kens kunder som var med och sponsrade. Vi är dessutom alltid med i Toys for Tots, där man samlar in leksaker till barn som inte annars kanske skulel få några julklappar. Sarah brukar välja ut saker som hon skulle vilja ha själv, så att vi vet att det blir bra klappar. Det är ganska vanligt här att man låter barnen vara med i sådana här insamlingar, amerikanerna får lära sig tidigt att det är viktigt att vara givmild. De organisationer som står bakom dessa insamlingar är oftast Röda korset men även andra privata företag. Det är inte så ofta religiösa samfund som man kanske skulle kunna tro.Dessutom har stora ideella företag middaggar för de hemlösa varje dag, men under Thanksgiving och jul är det enorma mängder mat som serveras, rena kalas. Och det är privata amerikaner som skänker sin tid (på självaste helgdagarna) att hjälpa till med tillagning och servering. Detta är också ofta en familjesak, hela familjer har som tradition att på förmiddagen åka och hjälpa till med serveringen innan de åker hem och äter sin egen middag. Man ska ju vara tacksam för vad man har på Thanksgiving. Amerikanarna må verka ytliga på TV, men i verkligeheten har de en förankring i verkligheten och skänker både av sina värdsliga tillgångar såsom sin tid, och de är noga med att lära sina barn detsamma i tidig ålder.

Lotte Jensen sa...

*smack*... där fick jag så jag teg... *s*..

SweFlo sa...

Ja SÅ var det ju inte menat, ville bara förklara, du frågar ju ofta om hur det är här och så. Så det är väl bara att säga God Jul nurå! :)