onsdag 29 oktober 2008

Varför är det bara SKRÄP med MATen...

Vad är skräpmat? Är det mat producerat av råvaror som är undermåliga eller är det onödiga råvaror som läggs i maten?

Det vet vi alla vet är att det skiljer sig rejält med priset när man handlar mat. Hur kan en köttprodukt bli dyrare av att ha blivit producerad i närområdet? Medan det som transporteras ända från New Zeeland är betydligt billigare? Om jag skulle göra en resa till New Zeeland så skulle det bli betydligt dyrare än att resa till tex Slite eller Havdhem. Det har blivit inne att föredra närproducerat men betyder det att kvaliteten på själva köttet är sämre i utlandet eller är det för att man tycker det är fel att transportera?

Alla vet att danskt griskött är förkastligt p.g.a. samonellarisken. Men ska vi då låta bli svenskt kött nu när salmonella börjar bli vanligt här också? Så nu när svenskt kött inte är riskfritt längre, ska vi då hellre äta kött från New Zeeland eller USA då?

Varför är det bättre att äta ”hälsomat” från utlandet istället för att leta oss tillbaka till vad folk på våra breddgrader ätit i generationer? För viktproblem och moderna sjukdomar kom väl inte till oss förrän i just modern tid?


Blir mat bättre om man äter nyttig mat producerat i ett exotiskt land, dvs. tredje världen? Varför är det ”rätt” att äta sådant som odlas på marker som köpts upp av fattiga bönder så att de hamnade på bar backe?

Och varför i hela friden har det blivit fult att äta fett när man nu plötsligt kommit på att kroppen behöver fett, rätt fett?

Är det så att allt bara handlar om simpel trend och inget annat. I år är det inne med grönt the, imorgon är det förkastligt p.g.a. av si eller så. Då ska vi hellre dricka källvatten från NordNorge tills nästa trend tar över…

Inga kommentarer: