torsdag 13 november 2008

Gråbo – Gotlands grönaste stadsdel

När man går runt i Gråbo så förstår man att området fått ett olyckligt namn, för jag menar att Gråbo är Visbys grönaste område! Det borde heta Grönbo! Tänk hela Furulundsskogen med sina bokträn och gamla vackra barrträd. Där finns många slags fåglar och även ekorrar. Och jag tror Kommun, Riksbyggen och Gotlandshem alltid har försökt skapa gröna miljöer i sina bostadsområden.

Gråbo kommer av en medicinalväxt men jag tror att det stora flertalet tänker på de hus som finns i Stäven och Bogen 1. För de är typiska miljon-programs-design. Ritade av personer som själv inte tänkt bo där, som det ofta är. Men säga vad man vill om dessa hus från 60-70-talet men gott om utrymme finns det i dem. Inte som idag med detta cocoon-living som gör att folk inte har någon stans att förvara sina grejer.

Jag har själv bott i Stäven och jag trivdes bra där. Jag hade en lägenhet på marknivå med en rymlig uteplats. Det var nära till det centrum som en gång fanns. Trist bara med den ekonomiska nedgången som gjort att renovering och uppsnyggning alltid sackat efter. Det lönar sig inte i längden.

Under ett par år var det en eldsjäl, Lars Frank, som försökte skapa en tradition i Gråbo. Han ordnade det som kallas för Gråbofestivalen. Mer eller mindre kända artister fick uppträda för alla som kommit dit och satt på sina filtar med medhavd fikakorg. Jag saknar den glada dagen!
Den var liksom ett startskott inför sommaren.

Något jag undrar över är VARFÖR I HELVETE har de avvecklat mötesplatsen Gråbo Centrum i Visbys största bostadsområde? Varför försvann det ena företaget efter det andra? Varför ville Konsum inte tillåta någon konkurrens så de köpte upp mark så ingen, tex ICA, skulle kunna etablera sig där. Blev det så bra? Så snart en verksamhet stängdes så tog Konsum över lokalerna. Sen försvann posten. Det behövs fler företag för att ge draghjälp åt varandra. Nu sitter konsum med sin stora lokal och nästan inga kunder. Nu skriker Gråbo Torg öde och trist. GRATTIS ni lyckades!


Mitt förslag är: Bygg om hela Konsumhuset. Låt frisören ha sin entré från Torget. Låt restaurangen som finns där ha detsamma. Då kan de fräscha upp sina lokaler och ha uteplatser på sommaren. Låt Konsum finnas mer på ”baksidan” mot parkeringen men med ingång från Torget.

Låt ett Kafé starta i anslutning till biblioteket men med egen entré mot torget, då kan de också ha uteplatser på sommaren. Sanera gamla tandläkarhuset och låt fler företag etablera sig där. Såna företag som folk besöker, alltså inget kontor, t.ex. en akvarieaffär, datoraffär, second hand butik, etc. Ge pensionärerna på Serviceboendet en stor inglasad plats så de kan sitta och titta ut över Gråbo Torg, underskatta inte ett sådant ”gratisnöje” som att ”glo på folk”. Då skulle det bli mer aktiviteter och folk i rörelse på Torget.

Bygg en arkad med skydd för regn så de äldre från Serviceboendet, och andra med för den delen, kan gå torrskodda mellan olika hus. Ja, varför inte glasa in hela Gråbo Torg så kan man utöka säsongen för aktiviteter där. Bygg om hela torget, öppna upp det och RIV den förbaskade plaskdammen. Bygg en trappa som kan användas som sittplatser vid en liten scen för mindre framträdanden. Allt detta skulle skapa en trivsam och tryggmiljö för alla som vistas där. Kanske ”poesikvällar” och ”unga musikanters kväll” osv. Kanske ha en plats där man kan sätta upp en wide screen TV vid speciella tillfällen, om Gotland råkar hamna på TV i något riksprogram eller om det sker någon annan viktigt utsändelse. På Torget skulle man också kunna ha torgförsäljning någon dag i veckan, hemgjorda och bortgjorda saker, osv. I Næstved, på Sjælland i Danmark, har de en plats med dubbel användning. Till vardags en parkeringsplats och vid speciella tillfällen så var det en utomhusscen. Smart lösning (bara som ett tips).
Allt detta kan låta kostsamt men… vad kostar det att ständigt laga, fixa, ställa i ordning efter människor som förstör sin omgivning för att de har tråkigt och inte känner samhörighet med sin bostadsort. Det finns säkert pengar att vaska ur EU och andra instanser för ett sånt här ändamål.
Så invånare i Gråbo! Sätt igång med att initiera en förändring. Uppvakta politiker och företagare. Kontakta media. Skapa opinion för ert bostadsområde. Kräv en förnyelse och föryngring av Gråbo Torg!

1 kommentar:

Anonym sa...

Massor av bra tips om hur man kan göra Gråbo en grönare och skönare plats :)
Bor själv i stäven och vandrar nästan dagligen över den öde parkeringen vid konsum. Om torget skulle fixas till så skulle också skadegörelserna bli mindre, ingen vill väl förstöra något som man kan vara stolt och glad över att ha. Jag sörjer också gråbofestivalen, det var så härligt att knalla ner dit och bara träffas och vara tillsammans med sina grannar. Hoppas hoppas att den någon gång kan komma åter.
Ha det gott!