söndag 7 december 2008

Tänd ett ljus och låt det brinna, låt hela budgeten försvinna…

Jag har nu en tid tänkt på alla de adventsstakar och adventsstjärnor som hänger i alla fönster inför den kommande julhögtiden. Det är en tradition som kom till under 1930-talet. I början i en ganska begränsad utsträckning men som genom åren, och speciellt de senaste decennierna, exploderat i (ljus)styrka.

Jag tycker att det kommit fler alternativ till stearinljus som är bra. Det är både värmeljus och adventsstakar som drivs med batteri eller el. Man trycker på en knapp så lyser värmeljuset med ett flämtande sken som ser hyfsat naturtroget ut. Det finns en ljusstake som man trycker på knappen så tänds ett ljus/lampa, man trycker igen så tänds två ända tills alla fyra tänds. Ett tryggt och bra alternativ när man är glömsk, har barn i närheten eller har något funktionshinder.

Personligen tycker jag att en upplyst kyrka i vintermörkret kan bidra till en precis lagom känsla av ”jul” men om man hade lagt ljusslingor längs med takås och torn samt i var och vart annat träd så skulle man liksom inte se skogen av bara träd (eller ljus). Nu är det väl ingen som kommer på att våldföra sig så på en gammal kyrka men på privata hus har det börjat synas mer och mer utomhusdekorationer som följer i hysteriska USA:s kölvatten. Visst är det mysigt att gå och vänta till ljuset av adventsstakarnas sken men det blir liksom lite to mutch liksom.


Varför måste varje offentlig byggnad dränkas av ljus? Har vi inte sparbeting i december månad? Vem behöver allt detta ljus under kvällar, nätter eller helger? En adventsstake i vartenda fönster där man har kanske 20-40 fönster är det rimligt? Är det för att de förbipasserande ska tänka ”ojj, vad mysigt det är inne på Försäkringskassan, Lantmäteriet etc… eh… då har de missat något väsentligt. Att översålla är inget mysigt och… hur ser elräkningen ut sedan och vem tar budgetansvar för den? Borde inte alla Kommun-, Läns- och Stats- relaterade instanser tänka lite mer på både budget och miljö?

För vi har väl ännu en slogan som heter Ekokommun Gotland? Ta ansvar och släck lampan när du inte är i rummet/på jobbet!

Inga kommentarer: