söndag 29 juli 2012

Resa i böljande landskap – Dag 5

Den här dagen skulle vi ägna åt barndomsminnen och släktminnen. Sambos och släktingen skulle visa runt på platser där deras vardag var ett faktum. Vi puttrade på till Skottorp slott där deras morfar en gång fick utbildning inom Trädgårdsmästeri-hantverket. Vi spekulerade ganska fritt om hur alla detaljer i släktens berättelse kunde gå ihop. Allt för litet hade berättats av den gamla generationen till den yngre, eller… den yngre hade (som vanligt) inte lyssnat när den äldre berättat.

P7170096

Idag är slottet även ett turistmål eftersom man har en gårdsbutik som säljer ost och andra närproducerade matvaror. Efter att ha provsmakat lite av de smarriga ostarna så for vi vidare. Vi hamnade vid den norra infarten till Båstad där vi lunchade på medhavd matsäck. Sen hade skrönor sin storhetstid är sambo och släktingen broderade ut alla sin barndoms upplevelser. Sambo hade på denna plats fått en gigantisk fisk och det hade skrivits om den i lokalpressen. Fisken hade sålts till en lokal fiskehandlare och för de pengarna hade sambo köpt ett kastspö som han använder än idag!

Det är alltid lika intressant att höra om andras barndomsupplevelser, särskilt när de är så uppfyllda med glädjerika stunder och fina människor.

Inne i Båstad pågick tennisveckan, herrarnas hade avslutats och nu pågick damernas. Som tur var så hade Stockholm-brats-veckan avslutats så vi slapp se eländet. Dessvärre hade de alla begett sig till min hemstad Visby så jag sa att nu är det inte kul i Visby stad! Vi stannade inte till någon stans det var alldeles för mycket folk överallt. Vi for vidare längs kusten förbi Kattvik, där barn och föräldrar var upptagna med krabbfiske, och Hov till Torekov.

P7170102

Där stannade vi till. En mycket mysig hamnstad. Jag hittade även en kyrkoruin, Sankta Thora. Torekov har fått sitt namn efter en dansk prinsessa, Thora. En glass fick vi tag på och vi satt där och tittade på andra turister en stund.

P7170108

Under hela dagen kom det någon småskur och vindarna var ständigt närvarande men ändå… en vacker dag och trevlig tur. Hem igen till Klippan.

På eftermiddagen följde jag med till en lokal handelsträdgård. Jag önskar verkligen jag hade möjligheten och intresset att hålla mig med trädgård. Det finns så mycket kreativt och rogivande i det hantverket. Det är roligt att se alla växter. Där fanns en gårdsbutik som tyvärr var stängd. Vi beslöt att åka tillbaka igen.

Efter det for vi till Sankt Petri-kyrkan i Klippans som är mycket speciell. Den byggdes på 1960-talet av en Schweisisk arkitekt. En skön känsla tar emot en när man kommer in i kyrkorummet. Det öppnar upp för en kontemplatorisk sinnesstämning.

yllefabriken klippan 1

Efter det åkte vi till Yllefabrikens butik i Klippan. De säljer massor av kul grejer av ylle och andra material. De har även en outlet-försäljning vilket är prisvärt! Under kvällen tog vi det lugnt. Det kostar på att vara på språng hela tiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att följa dina resvägar!

SweFlo sa...

Jag vill gärna se bilder på den där kyrkan, det lät spännande!