fredag 3 augusti 2012

Resa i böljande landskap – Dag 10

Så kom den dag som alla semesterresor har, hemresedagen. Kändes både vemodigt och skönt på samma gång. Sambo har annonserat att han ska sluta röka !!!!!!! och det ser jag fram emot. Men tills dess blir det lång färdtid, dvs rökpauser i det oändliga. Så jag beräknar en heldag till Oskarshamn. Och ska jag vara helt ärlig så är det trevligt med VISSA av stoppen, eftersom resan är en del av målet.

På morgonen innan vi åkte såg jag på TV om Utøya. Detta hemska dåd som man bara inte kan begripa. För mig är det fullständigt obegripligt hur en person i ett land som Norge kan tycka att rasism och fascism är en bra idé. Krävs det endast tre generationer för att glömma?

När vi startade bilden sa jag att jag ville först åka mot Hallaröd, där min mormor var född. Väl på plats fotade jag snabbt kyrkan där och så var vi iväg igen. Vi hade sikte på Karlshamn. Dit ville jag göra en avstickare och äta lunch, bara för att…

P7220192

Först åkte vi nordost mot Kristianstad, som vi bara passerade från “utsidan”. Vi stannade till i Bromölla där en dansk kvinna öppnat en butik med danska designkläder. En mycket god idé att satsa på kläder i större storlekar eftersom de flesta kvinnor i Sverige INTE lider av anorexi och har en egen budget att shoppa för!

danska kläder

Jag shoppade inte men har du vägen förbi och vet att du behöver handla så stanna till där i Bromölla. Det kan vara värt besväret.

flagga sverigedanmark1

Sen skulle sambo röka. Samtidigt fick jag syn på skylten om Eko-butiken i Bromölla. Han ställde bilden och gjorde “sitt”. Jag gick in för att “inventera”. Jag blev mycket förvånad över hur stor butiken var och att det faktiskt var låga priser. Min tanke gick genast till barn i något land syd ost om oss (vet ej vart) som antagligen fått tillverka alla dessa BILLIGA produkter under miserabla förhållande så jag/vi kan göra fynd.

eko1

Sen hade sambo önskemål om att få besöka “Laxens hus” i Mörrum och det fick han ju. En mäktig fors genom samhället och ett fiskemuseum fanns där. Sambo gick runt och smackade belåtet åt alla krokar och fiskeinformation som fanns där.

p7220195

Sen kom vi till Karlshamn. Det var en stad full av enkelriktade gator så det var svårt att hitta in och få en parkeringsplats. Hur som helst kom vi till ett torg där det stod en korvmoj som vi köpte en helt vanlig burgare. Inga konstigheter där inte!

karlshamn1

Sen var det nästa sikte. Kristianopel. Namnet är spännande och jag ville utforska om det var något att se eller om det endast var en fluglort längs en grusväg. Gissa om jag blev förvånad, GLATT förvånad, när vi kom dit. Vilket mysigt litet turistparadis! Det var mycket folk där men vi hittade snabbt och lätt en parkering. Nu skulle jag leta närproducerade matvaror samt att vi skulle fika.

En present-pyttel-butik fanns det. Dit gick jag för att se om där fanns något av det jag sökte. Icke, endast gullegrejer som inte riktigt är i min stil. Jag frågade om det fanns någon butik nära som säljer matprodukter på burk. Hon visste inte och hade inte hört något om det men fråga i kafét, hon som har det är visst med i nåt nätverk”. Så det gjorde jag. Jag blev förvånad över alla de brukar med olika smarrigheter som stod på disken till försäljning. Har de inte bättre samarbete än så i Blekinge? Det ligger kanske hundra meter mellan butiken och kafét och ändå visste hon inte att de sålde just matprodukter!!! Dåligt! På Gotland är man nog Sverigeledande vad gäller att skapa goda produkter och att se till att de kommer ut till kunderna/turisterna.

Jag fick dock köpt nån grej där. Samt att vi fikade förstås på Sött & Salt.

Sen gick vi till kyrkan som ser något överdimensionerad ut till det lilla samhället. Charmigt är ordet för Kristianopel, charmigt!

P7220192

Vädret sa oss att idag skulle det INTE bli bad. Men vi rullade fram på grusvägen och kom till en camping. Där stannade vi för att tempa. Två tjejer i 7-8 års åldern höll på att bada. Tempen visade på 14 grader så jag vill utse tjejerna till årets hjältinnor! Det fanns en liten kiosk där så vi fick smaka en glass i alla fall.

Bilen rullade i gång och vi hade nu sikte på Påskallavik där vi visste att en bensinstation höll lägre priser. Nu var det väl ingen megadumpning av priserna men några korvören blev det i alla fall som vi tjänade på det. Nu var vi snart framme i Oskarshamn och kropp och själv var trött och vi förberedde oss för den något sega båtturen innan vi skulle komma hem.

Vi fick vänt en en stund i färjeläget innan det var dags att rulla ombord. Sen satt vi på båten och väntade, och väntade och… längtade… hem. Men att få rulla av färjan och åka de sista kilometrarna till hemmet och så upp med alla grejer i lägenheten och så… borta bra en hemma BÄST!

Inga kommentarer: