torsdag 27 november 2008

VAR köper en RIKTIG kvinna kläder?

Igår gjorde jag ett tappert försök att finna något att köpa till en fest som jag ska på imorgon. Jag var fullt påbylsad p.g.a. vädret så det var verkligen en utmaning att gå de trånga varma affärerna och leta bland de överfulla klädhängena. För det är trångt i många affärer. De har verkligen överlastat varje klädstång med nya fräscha kläder som är tänkta att få vilken ”shopoholic” som helst att börja dregla och gå i spinn. Men…

För mig en helt vanlig mogen kvinna med några fler kilon än vad som är gångbart i Vecko Revyn, för mig är urvalet kraftigt begränsat. Jag har arbetat nästan hela mitt vuxna liv och har en stadig inkomst. Det blir t.o.m. pengar över i månaden OM jag nu skulle vilja shoppa något. Men när jag går till affären för att finna något kul att lägga mina pengar på så blir jag lika besviken nästan varje gång. Okey, jag är inget modeorakel och jag är väldigt praktiskt lagd. Jag har kanske rent av ett ”manligt sinne” vad gäller kläder, d.v.s. det ska vara stilrent och funktionellt. Men för tusan, kan ni inte ha liknande för oss kvinnor. Det är så mycket hafsåkrafs och detaljer samt skärningar så man känner sig helt snurrig om man ska ha det på sig. Jag menar inte att man ska låta bli dekorationer men varför måste det vara så kortlivade lösningar. Kläderna verkar vara utformade så att man tröttnar på dem inom någon månad men kanske är det tanken bakom? Men det är där jag får problem…

Varför kan inte klädeskedjorna och designers fatta någon förbannade gång att svenska folket blir längre och grövre till kroppskonstruktionen. Och man får tycka vad man vill om att ”svenska folket blir bara allt fetare…” men det är ett FAKTUM och borde inte marknaden styra vad affärerna ska erbjuda? Eller vill man inte ha pengar som kommer från för långa, för breda, för gamla och för feta människor? Är det genant att ta av mina pengar?

Så klädesaffärer varför har ni ett utbud som vänder sig till kvinnor som är så smala att de nästan ser ut som ”vandrande pinnar”. Jag brukar skämta om att såna affärer är sponsrade av Anorexiaföreningen men jag undrar faktiskt helt seriöst, varför har ni inte kompetens nog att se hur svenska folket verkligen ser ut? Kanske borde ni byta rådgivare och inköpare?!!! Jag är helt övertygad om att om ni skaffade kläder som verkligen tilltalar kvinnor så kanske ni skulle få bättre rull på businessen! Jag vet många kvinnor som resonerar som jag så det kan inte vara gripet helt ur luften. Jag kommer aldrig låta mig ”övertalas” av reklam och impulser att köpa kläder som jag egentligen inte gillar och som sen får hänga i garderoben, i väntan på att ”jag bantat lite…”. Jag vill ha kläder som passar, som ser snygga ut och som gör mig glad!

Apropå mode så har jag en fundering. Den kanske är ordentligt späckad av fördomar men det är ju smala människors om överviktiga också så det jämnar väl ut sig?... nåväl.. En fundering som sagt... De riktigt stora modeskaparna har varit/är homosexuella män. Kan det vara så att det påverkar att dagens modeideal är att kvinnor ska se ut som anorektiska pojkar på 14 år?

Min sambo älskar både mig och min kropp. Det vet jag och tvivlar inte en sekund på att jag ser ut som en kvinna som män vill ha! Så se till att skapa kläder som kvinnor vill ha!

2 kommentarer:

SweFlo sa...

Ha ha! Äntligen nått som amerikanarna har fattat rätt! i USA är medelstorleken vad som skulle klassas som arge/XL i Sverige, och eftersom det finns så MÅNGA som faktiskt har normal kroppsstorlek finns det MYCKET att välja på!

Det finns bla en kedja som heter Lane Bryant som specialiserar sig i större storlekar, men inte i "feta" kläder, utan i snygga vanliga kläder. Till hyggliga priser, nästan lite H&M över det hela. De har dessutom underkläder, speciellt BHar i större storlekar, du kan fråga Gitte hur salig hon var när hon besökte denna affär, innan hon slank in på det här med egen BH-försäljning, såklart...

Men även vanliga affärer här har kläder för alla storlekar. Denna storlek kallas Woman, alltså Kvinna, med anspelning på lite rundare former. "Vanlig" damstorlek heter Misses (alltså tyå fröken) och sedan finns det Junior, vilket är mer för de under 20.

Och inte bara större storlekar, det finns dessutom ett stort utbud för de MINDRE människorna, som kallas Petite. De är oftare kortare i benen och armarna, tex. Riktigt fiffigt, vi hittade bla mycket till morsan i den här kategorin, hon är ju inte supersmal över mitten, men hon är kort, så vanliga large är halvmetern för stora på längden. Och då funkar ju Petite-storlekarna bra! Och män har även de sina egna specialstorlekar, det brukar finnas en speciell avdelning kallad Big & Tall, för stora eller bara extralånga män. Och för barn och ungdom finns det både Slim för extrasmå barn, och Husky, för de med lite mer rundör. Så en enorm valfrihet alltså. Det kan vara lite övermycket att ta in när man kommer in första gången på en liten större affär, men oroa dig inte, jag hjälper till att tala om vart du ska gå :-)SÅ nog ska vi hitta nått åt dig NÄR du kommer hit på besök! Kram!

Lotte Jensen sa...

Ja Gitte var lyrisk över utbudet i USA...

och en anna grej jag också funderat på är att:
Affärerna borde sortera in kläderna i storlekar, stl 38 där, stl 40 där osv... så behöver man inte springa runt och leta efter något att ha på. Man slipper dra i fel kläder och känna sig missnöjd. Tvärtom skulle man känna tt man lyckats med sitt letande och handla MER... och det är väl vad affärerna vill?!!!...