söndag 23 november 2008

USA går en ny vår till mötes... och vi andra borde följa efter

Igår blev jag mycket glad när jag såg och hörde på TV:n. Jag hoppas alla invånare i USA blev detsamma. Deras nyvalde president Barack Obama har signalerat för att han kommer att satsa för att ge sitt folk arbete. Detta ska ske genom att rusta upp vägar och skolor och han ska satsa på alternativa energikällor för att bli oberoende av utländsk olja. Mannen är ett geni!

Han ger sitt folk möjlighet till en inkomst medan han samtidigt ger USA:s barn och ungdomar en framtid. Det finns många som går arbetslösa nu i USA och det påverkar hela USA:s ekonomi som är beroende av konsumtion och folkets självkänsla. För en arbetslös, och dess anhöriga, är risken för kriminalitet, alkoholism, drogmissbruk och våld överhängande stor. Och det kostar stora pengar att sätta in åtgärder, i efterhand, mot det.

Dessutom ska han rusta upp skolorna så barnen får en fungerande studiemiljö vilken endast kan främja deras trygghet och studieresultat. Det kommer att bli många fler välutbildade människor i USA i framtiden och det om något kommer att sätta fart på businessen i USA. Folk kan då försörja sig på goda arbeten. Obama är ett geni!

Nu kan USA gå i bräschen för att skapa nya energikällor som kommer att gynna miljön och minskar oroligheterna i världen genom att ta bort den egentliga orsaken till flertalet krig, nämligen oljan. Nu har USA chansen att skapa framtidens energi och transportmedel. Obama är ett geni!

Nu kan Sverige titta på Barack Obamas exempel och kanske fundera på om vår ”svenska modell” kanske är värd att bevaras istället för att nedrustas. För vem vet, kanske Barack Obama en gång studerat vårt system och förstått att om människor får arbete, utbildning och goda miljöer så utvecklas människor och att detta gynnar hela nationen. Om man satsar pengarna i början av en process så blir utvecklingen positiv istället för att ta hand om effekterna av en negativ process som arbetslöshet, utbrändhet, utanförskap och ohälsa ger. Obama är ett geni!


För det vet vi väl alla, att sedan den ena svenska institutionen efter den andra nedrustats så har folks välbefinnande och hälsa försämrats. Vi har tagit bort det skyddsnät vi använt några generationer för att bygga upp. Vi utarmar vår kreativa energi i landet. Snart kommer Sverige att vara ett underutbildat, sönderkriminaliserat och utslaget land där människor slås ut en efter en. Vår välfärd var vår stolthet, förbannade galningar som tog det från oss! Ni kanske sitter en stund därute på grenen och sågar och rustar ner, men... en dag brister det… då går grenen sönder. Varje förståndig människa vet hur svårt det är att få en avsågade gren att fästa på trädet igen. Kanske är det mer ekonomiskt med att bevara och utveckla den svenska modellen!

Jag har aldrig brytt mig så nämnvärt om vad USA tycker och tänker men den här gången har jag påverkats av Barack Obamas ambitioner. Jag tror på den mannen och jag hoppas för hela USA:s befolknings skull att han får möjlighet att infria dessa löften. Det är amerikanska folket väl värd! Han lägger grunden för något som ofta citeras, ”the land of promise”. Nu kan den lilla människan i väst börja tro på de orden på riktigt. Obama är ett geni!

Grattis USA till er första riktigt realistiska president! The man is a true leader!

3 kommentarer:

SweFlo sa...

Bara ett liiitet problem som han stöter på... Allt detta som han vill göra är toppen, men kostar mycket $$$... Som således finansieras av höjda skatter... Han kommer att få stort motstånd, för folk anser höga skatter värre än det som ju faktiskt skatterna ger folket. De tänker inte så, bara på hur det påverkar dem själva. Men om man tottar på de $14 miljarder dolar som Bsuh spenderat hittils endast under 2008 på kriget i Irak, ja då kan man ju genast se vart det finns pengar att tas av! :)

Lotte Jensen sa...

ja men de har haft enorma kostnader för krigsföring... flyttar man över från den budgeten så skulle dte ju funka ...

Murveln funderar sa...

Obama har ju LOVAT att satsa på miljöfrågorna/problemen och det är det viktigaste. Själva erkännandet av att problemen existerar. USA har ju aldrig gjort det öppet förut, tacka bilindustrin mfl för det! Pengar är inga problem och det som är bäst är att USA:s enorma forskningsresurser kommer världen till godo!
Dom har behövts länge!